Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » MEDIJI » Trump prijeti da će uvesti sankcije i uskratiti pomoć Hondurasu ako ne zaustavi imigranstku karavanu koja se približava SAD-u

Trump prijeti da će uvesti sankcije i uskratiti pomoć Hondurasu ako ne zaustavi imigranstku karavanu koja se približava SAD-u

trump-gvatemalaAngela Merkel s druge strane nudi pomoć zemljama kroz koje prolaze ilegalni imigrati, i poziva imigrante da preplave EU

Predsjednik Trump izjavio je kako su Sjedinjene Države “snažno informirale” predsjednika Hondurasa kako će vlada smanjiti pomoć zemlji ukoliko se ne zaustavi nova migrantska karavana koja ide prema SAD-u

“Sjedinjene Države oštro su upozorile predsjednika Hondurasa da ako veliki karavan ljudi koji putuju u SAD ne bude zaustavljen i okrenut natrag u Honduras, nema više novca ili pomoći Hondurasu, što stupa odmah na snagu!” – napisao je Trump na Twitteru.

Imigrantska karavana, koji se sastoji od oko 1600-2000 migranata, prešla je u ponedjeljak u Gvatemalu, i kreće se prema američkoj granici. Reuters je izvijestio da je granicu u Gvatemali prešlo čak 3.000 imigranata.

Associated Press je izvijestio da je karavana na granici dočekana od strane 100 gvatemalskih policijskih službenika, dok su pjevali: “Da, mi to možemo”.

Brojčano nadjačani, policija nije učinila ništa da zaustavi imigrante na teritoriju Gvatemale nakon dvosatnog čekanja. Policajci su kasnije postavili blokadu izvan grada Esquipulasa. Nakon još sat vremena, kada su policajci rekli da se vrate na granicu, policija im je naposljetku dopustila da prođu.

Karavana, koji je napustila San Pedro Sulu u Hondurasu, druga je takva karavana ove godine o kojoj je Trump upozorio latinoameričke vođe.

U travnju je također prijetio ukidanjem pomoći zemaljama – uključujući Honduras – koje su omogućile prolazak imigranata, javlja FoxNews.

“Honduras, Meksiko i mnoge druge zemlje prema kojima je Amerika vrlo darežljiva, šalju mnoge svoje ljude u našu zemlju zbog naše “slabe imigrantske politike” – napisao je na Twitteru. “Karavani dolaze ovdje. Moramo donijeti čvršće zakone i izgraditi ZID. Demokrati omogućuju otvorene granice, drogu i kriminal!”

Trump je također rasporedio nacionalnu gardu na granici i iskoristio prošlu karavanu kao poticaj za Kongres da podrži njegove reforme useljavanja – uključujući zatvaranje rupa u zakonu koje se odnose na useljavanje i izgradnju zida na južnoj granici. Taj je karavan konačno zaustavljen u Meksiku zbog pritiska meksičkih vlasti.

NoviSvjetskiPoredak.com

Filed under: MEDIJI · Tags: , , , , ,