Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » MEDIJI, NOVAC » POLJSKA JE NAPOKON DOKAZALA SVOJU ‘SUVERENOST’: Mora kupovati puno skuplji američki ukapljeni plin

POLJSKA JE NAPOKON DOKAZALA SVOJU ‘SUVERENOST’: Mora kupovati puno skuplji američki ukapljeni plin

poljska-lngPoljska državna kompanija za prirodni plin potpisala je dvadesetogodišnji ugovor o kupnji tekućeg prirodnog plina (LNG) iz SAD-a

Da bi se smanjila ovisnost o ruskoj energiji, zemlja je spremna platiti više za plin iz Amerike.

PGNiG, poljska kompanija za plin, izjavila je u srijedu kako će Sjedinjene Države osigurati dva milijuna tona LNG plina godišnje ili 2,7 milijardi kubičnih metara prirodnog plina nakon rasplinjavanja. Isporuka će početi od 2022.

Premijer zemlje Mateusz Morawiecki izjavio je kako će sporazum povećati “suverenitet” i “konkurentnost” poljskog energetskog sektora.

Zamjenik izvršnog direktora PGNiG-A Maciej Wozniak dodao je kako će do kraja 2018. godine tvrtka potpisati barem jedan novi dugoročni ugovor za osiguranje opskrbe lng plinom za Poljsku.

Državna kompaija PGNiG tvrdi da će LNG plin iz SAD-a biti skoro 30 posto jeftiniji od ruskog prirodnog plina. Službene studije kažu drugačije.

Na primjer, Oxford Institut za energetske studije objavio je dopis koji kaže da je američki LNG skuplji od ruskog plina, koji je najjeftiniji izbor za Europu.

Istraživanje je također pokazalo da će crpljenje plina putem plinovoda Sjeverni tok i Sjeverni tok 2 biti jeftinije nego tranzit kroz Ukrajinu.

“Kupnja ukapljenog prirodnog plina od SAD-a ne samo da će omogućiti daljnju diverzifikaciju našeg uvoznog portfelja nakon 2022. godine, već će nam omogućiti i razvijanje naših trgovačkih kompetencija i omogućiti PGNiG-ovu prisutnost kao globalnog igrača vezanog za LNG plin” – rekla je poljska tvrtka za plin u lipnju.

Ruski Gazprom izvijestio je u srijedu kako je uvoz plina iz Rusije u Poljsku nedavno porasao.

“Izvoz prema Poljskoj, usred sve te retorike protiv ruskog plina, ove godine je porasao za gotovo 10 posto” – rekla ruska tvrtka Gazprom.


NoviSvjetskiPoredak.com

Filed under: MEDIJI, NOVAC · Tags: , , , , , , ,