Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » NOVAC, ZDRAVLJE I MEDICINA » GOLDMAN SACHS: IZLIJEČENJE RAKA NIJE ‘ODRŽIVI POSLOVNI MODEL’

GOLDMAN SACHS: IZLIJEČENJE RAKA NIJE ‘ODRŽIVI POSLOVNI MODEL’

goldman-rakLiječenje bolesnika s terminalnim bolestima, kao što je rak, nije “održivi poslovni model”, navodi novo izvješće bankarskog diva Goldman Sachs, koji sugerira da izliječenje pacijenata nije dovoljno profitabilno, za razliku od “dugotrajnog liječenja”

Investicijsko društvo također je pozvalo investitore da se odupru podupiranju pionirskih postupaka “genske terapije” kao i “jednokratnih lijekova” koji su dugoročno loši za poslovanje.

U izvješću pod nazivom “Revolucija genoma”, peta najveća banka na svijetu se pita: “Da li je izliječenje pacijenata održiv poslovni model?”

Analitičar Salveen Richter napisao je u poruci klijentima da dugoročni tretmani prikupljaju daleko više prihoda nego “jednokratni lijekovi”, navodeći:

“Potencijal za isporuku ‘jednokratnih lijekova’ jedan je od najatraktivnijih aspekata genske terapije, genetski inženjerske terapije stanicama i uređivanja gena.”

“Međutim, takvi tretmani nude vrlo različite izglede s obzirom na prihode u odnosu na kronične dugotrajne terapije.”

“Iako ovi tretmani ima veliku vrijednost za pacijente i društvo, to bi moglo predstavljati izazov za istraživače medicine genoma koji traže kontinuirani tok novca”.

Prema riječima CNBC-a, Richter je naveo tretman (lijek) Gilead Sciencesa za hepatitis C, koji je postigao stope izliječenja od više od 90 posto. Zarada od prodaje u Americi ove kompanije za ovaj tretman hepatitisa iznosila je 12,5 milijardi dolara u 2015. godini, ali od tada pada.

Goldman procjenjuje da će američka prodaja ovog lijeka ove godine biti manja od 4 milijarde dolara, prema izvještajima.

“U slučaju zaraznih bolesti kao što je hepatitis C, liječenje postojećih pacijenata također smanjuje broj nositelja koji mogu prenijeti virus novim pacijentima, tako da se početni bazen oboljelih također smanjio …”

“Tamo gdje je bazen oboljelih ostaje stabilan (npr. Kod raka), potencijal za liječenjem predstavlja manji rizik za održivost franšize”.

Analitičar nije odmah odgovorio na zahtjev za komentarom.


NoviSvjetskiPoredak.com

Filed under: NOVAC, ZDRAVLJE I MEDICINA · Tags: , , , ,