Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » MEDIJI, SVIJET U RATU » NAJGORI LOVAC U POVIJESTI: Američko zrakoplovstvo prizemljilo cijelu flotu borbenih zrakoplova F-35 nakon nesreće u Južnoj Karolini

NAJGORI LOVAC U POVIJESTI: Američko zrakoplovstvo prizemljilo cijelu flotu borbenih zrakoplova F-35 nakon nesreće u Južnoj Karolini

f35-lovacCijela flota američkih borbenih zrakoplova F-35 je prizemljena zbog sumnjivih neispravnih cijevi za gorivo, izjavila je američka vojska

Odluka dolazi nakon dokaza pomorskog korpusa o padu ovog zrakoplova u Južnoj Karolini prošlog mjeseca.

Uzrok za prizemljenje čitave flote se odosi na sve varijante naprednih borbenih zrakoplova, uključujući zrakoplove F-35A i F-35C u mornarici. Motori zrakoplova bit će provjereni zbog sumnjivih neispravnih cijevi i zamjena će biti obavljena po potrebi.

Vojska kaže da očekuje da će inspekcijski proces trajati do 48 sati.

Odluka dolazi uslijed istrage o padu 28. rujna, koji se dogodio nakon leta F-35B iz zrakoplovne postaje Beaufort.

“Primarni cilj nakon bilo kakve nesreće jest sprječavanje budućih incidenata” – izjavio je Joe DellaVedova, glasnogovornik Zajedničkog ureda Pentagona koji nadgleda zrakoplove F-35.

“Mi ćemo poduzeti sve mjere kako bismo osigurali sigurne operacije dok isporučujemo, održavamo i moderniziramo F-35 za ratno zrakoplovstvo i naše obrambene partnere”.

Strani operateri zrakoplova F-35, poput Britanije ili Izraela, također su prizemljile borbene zrakoplove radi inspekcije, prema izjavi JPO-a.

Pad zrakoplova u Južnoj Karolini – prvi put se dogodio kod ovog aviona 5. generacije – i što je ironično da se to dogodilo samo dan nakon što je F-35B uspješno završio svoju prvu misiju u Afganistanu, događaj koji je Pentagon izvijestio kao glavnu prekretnicu u programu. Srećom, pilot srušenog zrakoplova se katapultirao i sletio na sigurno.

Problemi okružuju ovaj skupi zrakoplov već godinama i njegovog proizvođača Lockheed Martin.

Kao napredni borbeni stroj, koji ima nevidljive mogućnosti s ogromnim podatkovnim tokom senzora i integracijom s drugim sustavima naoružanja, je poznat po tome što je prepun stotina “nedostataka”, čak i kada se zrakoplov približio proizvodnji u punom opsegu. One uključuju desetke ozbiljnih nedostataka koji bi mogli potencijalno ugroziti život pilota.

Pitanja djelomično proizlaze iz odluke o izradi tri različite varijante za različite grane oružanih snaga. Procjenjuje se da je ovaj program koštao preko 1,5 bilijuna dolara.

NoviSvjetskiPoredak.com

Filed under: MEDIJI, SVIJET U RATU · Tags: , , , , , ,