Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » MEDIJI, NOVAC » POSLANO UPOZORENJE: Kina počela naveliko rasprodavati američke trezorske obveznice zbog trgovinskog rata

POSLANO UPOZORENJE: Kina počela naveliko rasprodavati američke trezorske obveznice zbog trgovinskog rata

juan-dolarKina je prodala 3 milijarde dolara američkih državnih obveznica. Ovo je treći takav potez Pekinga u posljednjih 14 godina, a prvi koji uključuje obveznice s rokom dospijeća od 30 godina

Kina je prodala 1,5 milijarde dolara petogodišnjih obveznica na 3,25 posto, milijardu dolara 10-godišnjih obveznica na 3,5 posto i 500 milijuna dolara 30-godišnjih obveznica na četiri posto, priopćilo je u petak Ministarstvo financija, citira Reuters.

Peking je najveći vlasnik američkog duga.

Od srpnja je Kina uložila 1.17 bilijuna dolara u dug koji je izdala američka Riznica.

Kina je prodala u vrijeme kada je juan deprecirao 10 posto u odnosu na dolar zbog usporavanja trgovinskog rata s SAD-om.

“Za bilo kojeg drugog normalnog korporativnog zajmoprimca, odluka je možda bila da obveznice odstoje na marginama i pričekaju da se tržište malo stabilizira, ali Kina je malo drugačija životinja” – rekao je Reutersu bankar koji je radio na ovom sporazumu.

“Ne mislim da su ljudi posebno zabrinuti za Kinu, i to je samo makro šum” – rekao je banker.

U posljednjim udarcima na trgovini između ove dvije zemlje, Kina je prestala kupovati naftu iz SAD-a.

Kina je dosegnula uvoz sirove nafte iz Amerike od prosječno 334.880 barela dnevno kroz kolovoz, što čini Pekingu drugog po veličini kupca američke nafte nakon Kanade.

Do sada je Washington nametnuo carine (tarife) na 200 milijardi dolara kineske robe, a Peking je nametnuo Americi tarife na uvoz robe u vrijednosti od 60 milijardi dolara.

NoviSvjetskiPoredak.com

Filed under: MEDIJI, NOVAC · Tags: , , , , , , ,