Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » MEDIJI, NOVAC » ŠTAMPARIJA RADI PUNOM PAROM: Američki državna riznica izdala rekordan broj obveznica da bi pokrpala ogromni dug, ali nitko ih ne želi kupiti

ŠTAMPARIJA RADI PUNOM PAROM: Američki državna riznica izdala rekordan broj obveznica da bi pokrpala ogromni dug, ali nitko ih ne želi kupiti

stampanje-dolarAmerička državna riznica ovog tjedna prodaje 74 milijarde dolara duga kako bi financirala rastući proračunski deficit koji proizlazi iz masivnog smanjenja poreza Trumpove administracije uvedene prošlog prosinca i masivnog ukupnog duga zemlje

Novi dug će biti izdan u obliku trogodišnjih, desetogodišnjih i 30-godišnjih obveznica ovog tjedna, izvijestio je Reuters, citirajući podatke američke državne riznice.

Krajem rujna, riznica je prodala ukupno 106 milijardi dolara duga usprkos sve većoj nezainteresiranosti potražnje ulagača.

Države poput Japana, Kine, Rusije i Turske sve manje kupuju američki dug i sve više ga prodaju, a inozemna trgovina američke riznice se usporila.

Jedan od razloga je trgovinski rat između SAD-a i Kine, koji je dao poticaj dolaru. Trgovci obveznicama kupuju više duga SAD-a, ali ga brzo preprodaju kako bi ostvarili dobit.

Podaci od prošlog tjedna pokazuju da je američki proračunski deficit prešao procjenu od 782 milijarde dolara u prvoj punoj fiskalnoj godini odkako je Donald Trump postao predsjednik. Ovo je najveći fiskalni deficit za SAD od 2012. godine.

Postoje zabrinutosti da se američki dug oteo izvan kontrole. Američki dug trenutno iznosi 21,5 bilijuna dolara, a Riznica je priopćila kako je američka vlada platila 523 milijarde dolara kamata za fiskalnu godinu 2018., što je najviši iznos u povijesti.

Trump će uskoro objaviti plan za rješavanje dugova, prema glavnom ekonomistu predsjednika SAD-a Kevin Hassettu.

“Deficit je apsolutno viši nego što bi itko želio. Dok gledate objavu našeg sljedećeg proračuna, u narednih nekoliko tjedana – vidjet ćete mnogo agresivniju ulogu “u rješavanju toga duga” – rekao je Hassett za Bloomberg.

NoviSvjetskiPoredak.com

Filed under: MEDIJI, NOVAC · Tags: , , , , , ,