Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » MEDIJI, NOVAC » INOZEMNE BANKE NAPRAVILE FINANCIJSKI KAOS U ESTONIJI: Niti jedan bankar ponovo neće završiti na robiji

INOZEMNE BANKE NAPRAVILE FINANCIJSKI KAOS U ESTONIJI: Niti jedan bankar ponovo neće završiti na robiji

estonija-bankaBanke aktivne u Estoniji, koja je u središtu afere pranja novca u što je bila upletena Danske Bank, obavile su od 2008. do 2017. prekogranične transakcije u vrijednosti većoj od bilijun dolara, objavila je središnja banka

Estoniju trese afera otkako je otkriveno da se u toj članici Europske unije s 1,3 milijuna stanovnika prao novac iz Rusije, Moldavije i Azerbajdžana preko nerezidentnih bankovnih računa.

Podaci o prekograničnim transakcijama, koje je prvi razotkrio Bloomeberg, govore da je operacija pranja novca preko te malene baltičke zemlje u koju je bila upletena estonska podružnica danske banke Danske Bank, daleko veća nego što se isprva mislilo.

Prema središnjoj banci Estonije ukupne prekogranične transakcije iznosile su 1,1 bilijuna eura, a to obuhvaća sva plaćanja, i rezidentne i nerezidentne transakcije.

Središnja banka nije objavila smatra li bilo koja od tih plaćanja sumnjivima.

U izjavi središnja banka kaže da promet po nerezidentnim računima čini “samo dio te svote”, a za stručnjake to je iznenađenje.

“To govori da Danske Bank nije usamljena i da se problem odnosi i na druge banke”, rekao je stručnjak za pranje novca Jakob Dedenroth Bernhoft koji živi u Kopenhagenu.

U Estoniji posluju i švedske banke SEB i Swedbank, a obje bilježe pad u prometu, 3,3 odnosno 5,8 posto.

Najveća banka u regiji Nordea također ima pad 2,9 posto.

Dionice Dankse Bank izgubile su trećinu vrijednosti od ožujka, a promet toj banci pao je za 1,5 posto.

Jedan trgovac novcem ističe da su nordijske banke u najboljem vlasništvu među europskim financijskim institucijama i zato su vrlo ranjive na loše vijesti.

Podaci o mogućim razinama pranja ovca preko Estonije postupno su se razotkrivali zadnjih nekoliko mjeseci. U svibnju su podaci estonske financijske obavještajne službe pokazali da je više od 13 milijarda eura bilo oprano kroz banke u toj zemlji od 2012. do 2016., od čega je najmanje 7,3 milijarda bilo preko nerezidentnih bankovnih računa.

Prošli mjesec je Danske Bank iz Danske u internom izvješću objavila da su plaćanja u ukupnoj vrijednosti od 200 milijarda eura, od čega je velik dio označen kao “sumnjiv”, bila obavljena preko njezine estonske podružnice između 2007. i 2015.

Zbog skandala je izvršni direktor Danske Banka podnio ostavku 19. rujna jer je istraga koju je banka naručila otkrila propuste u prijašnjem nadzoru i poštivanju propisa u Estoniji.

Taj 54-godišnjak bio je nadležan za međunarodne operacije Danske Banka, uključujući i one u Estoniji, od 2009. do 2012.

Američki investitor Bill Browder u srpnju je podigao kaznenu prijavio protiv Danske Banka u Danskoj i Estoniji.


(jutarnji.hr)

Filed under: MEDIJI, NOVAC · Tags: , , ,