Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » TEHNOLOGIJA I ZNANOST » NOVO BIOLOŠKO ORUŽJE? Otkriven novi kontraverzni plan Pentagona koji će promijeniti krajolik svijeta!

NOVO BIOLOŠKO ORUŽJE? Otkriven novi kontraverzni plan Pentagona koji će promijeniti krajolik svijeta!

pentagon-kukciMože li skupina insekata koji nose genetski modificirane viruse spasiti američke farme, ili je to nekontrolirano biološko oružje u izradi?

Novi kontroverzni plan Pentagonskog istraživačkog projekta pod nazivom financiran je od Agencije za obrambene istraživačke projekte (DARPA).

Projekt uključuje korištenje genetskih tehnika za uređivanje poput CRISPR-a za zarazu insekata s modificiranim virusima koji bi mogli pomoći da američki usjevi budu izdržljiviji.

Primjerice, ako je kukuruzno polje bilo pogođeno neočekivanom sušom ili iznenada izloženo patogenima, “Kukci saveznici”, koji bi u ovom slučaju mogle biti lisne uši, nose genetski modificirani virus koji bi usporio stopu rasta biljke kukuruza.

Prema web stranici DARPA, ove “ciljane terapije” mogu imati učinak u jednoj vegetacijskoj sezoni, potencijalno štiteći američki sustav usjeva od prijetnji sigurnosti hrane poput bolesti, poplava, mraza.

Članovi znanstvene zajednice skeptični su. U pismu objavljenom 5. listopada u časopisu Science, tim od pet znanstvenika izrazio je zabrinutost zbog toga što se projekt može lako iskoristiti kao biološko oružje, ili da ga se kao takvog percipira od ostatka svijeta.

“Prema našem mišljenju, opravdanje nije dovoljno jasno, na primjer, zašto se koriste kukcima, a mogu koristiti sustave za prskanje’, Silja Voeneky, koautor pisma i profesor međunarodnog prava na Sveučilištu u Freiburgu u Njemačkoj, rekao je The Washington Postu. “Koristiti insekte kao vektor za širenje bolesti je klasično bio oružje.’

Blake Bextine, voditeljica programa “Kukci saveznici”, manje je zabrinuta. “Svaki put kad razvijate novu i revolucionarnu tehnologiju, tu je taj potencijal za ofenzivnu i defenzivnu sposobnost’, rekao je Bextine Washingtonu. “Ali to nije ono što radimo, dajemo pozitivne osobine biljkama … Željeli bismo osigurati sigurnost hrane, jer je sigurnost hrane nacionalna sigurnost u našim očima’.

Projekt “Kukci saveznici” još uvijek je u ranoj fazi razvoja, a najmanje četiri američka koledža (Institut Boyce Thompson, Sveučilište Penn State, Državno sveučilište Ohio i Sveučilište Texas u Austinu) dobili su sredstva za provođenje istraživanja.

Bextine je za Washingtona objavio kako je projekt nedavno postigao svoj prvi korak, testiranje može li lisna uš zaraziti stabljiku kukuruza s virusom koji je prouzročio fluorescenciju.

Washington Post piše kako se “kukuruz sjajio”.

 

(dnevno.hr)

Filed under: TEHNOLOGIJA I ZNANOST · Tags: , , , , ,