Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » TEHNOLOGIJA I ZNANOST » ‘SUDNJI DAN’: Ratni roboti ugrožavaju čovječanstvo

‘SUDNJI DAN’: Ratni roboti ugrožavaju čovječanstvo

terminator-robotNe samo da roboti mogu biti opasni kad počnu djelovati bez ljudskog nadzora već bi ih i terorističke grupe mogle upotrebiti za napade kojima se ne bi moglo ući u trag

Iako je napredak borbenih vozila i letelica bez posade pomogao vojskama da smanje broj ljudi u borbi, izgleda da i ovakve tehnologije predstavljaju rizik za čovječanstvo.

Ben Donaldson, stručnjak Ujedinjenih naroda, u intervjuu za „Daily star“ objašnjava da je čovječanstvo „na ivici proizvodnje novih sustava naoružanja koje bi moglo ubijati ljude bez smislene ljudske kontrole“.

„Dobar dio takve tehnologije već postoji, a i razvoj se i dalje kreće u tom pravcu – od južnokorejskih stražarskih strojnica koje mogu same identificirati i napasti protivnika do izraelskog ’Haropa‘, lutajuće bombe koja može identificirati, selektirati i napadati pokretne mete bez ljudskog nadzora“ – tvrdi Donaldson.

On dodaje da bi u nekom trenutku brzi razvoj tehnologije mogao nadmašiti „ljudsku sposobnost da je kontrolira“, što bi dovelo do pravljenja autonomnih strojeva za određivanje i uništavanje ciljeva koje „ne bi određivala ljudska inteligencija“.

„Postoji veliki rizik da bi se tehnologija koja omogućava autonomnom oružju da ubija razvijala mnogo brže od potencijalne tehnologije koja bi omogućila da razlikuje ciljeve. To znači da bi autonomno oružje bilo ’brže na obaraču‘ nego ljudi“ – upozorio je Donaldson.

Dr. Subhash Kak, kompjuterski inženjer i profesor na Sveučilištu „Oklahoma“ rekao je da bi se roboti-ubojice mogli naći u vlasništvu tajnih grupa koje bi ih mogle iskoristiti za napade kojima se ne bi moglo ući u trag.

„Tehnologija za ljudski navođene robote-ubojice je već tu. Loši momci će biti u stanju proizvesti dijelove koji bi se lako mogli naći na otvorenom tržištu ili da ih prodavaju na crnom.

Vjerojatnoća za terorističke napade kojima se ne može ući u trag naglo se povećava“, naglasio je Kak.

(sputniknews.com)

Filed under: TEHNOLOGIJA I ZNANOST · Tags: , , ,