Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » SVIJET U RATU » RUSKO MINISTARSTVO OBRANE: ISIS zaplijenio kanistere klora u napadu na teroriste Al-Nusre i Bijele kacige

RUSKO MINISTARSTVO OBRANE: ISIS zaplijenio kanistere klora u napadu na teroriste Al-Nusre i Bijele kacige

isis-klorSmrtonosne kemikalije su završile u rukama Islamske države (ISIS/ISIL) nakon što su ISIS-ovi teroristi napali sjeverno sirijsko sjedište terorističke Al-Nusre, i ubili nekoliko militanata i ‘Bijelih kaciga’

Uz to sve su došli u posjed kanistera s klorom.

Rusko ministarstvo obrane izvijestilo je o napadu u srijedu, optužujući militantne teroriste koje podržavaju zapadne zemlje da su došli u posjed kemijskog oružja.

U „neodgovornim akcijama” tih država u Siriji doveli su do situacije u kojoj su „kemijska sredstva završila u rukama terorista Islamske države, čije akcije je nemoguće predvidjeti” – rekao je šef Ruskog centra za pomirenje, general bojnik Vladimir Savchenko.

Moskva je prethodno optužila protuvladine militante i njihove zapadne podupiratelje da pripremaju kemijske napade pod “lažnom zastavom” na Damask.

Zapad, Savchenko je rekao, potpuno “zanemaruje nesigurnu situaciju u deeskalacijskoj zoni u pokrajini Idlib” s ovim navodnim planom.

Rekao je da je 9. listopada ekstremistička grupa povezana s Islamskom državom zauzela terensko zapovjedno središte pripadnika al-Kaide Jabhat al-Nusra (sada poznata kao Hayat Tahrir al-Sham).

Džihadisti su uspjeli zarobiti dva spremnika napunjena klorom za vrijeme napada, dok su ubili četvoricu militanata Al-Nusre, kao i dva člana kontroverzne skupine Bijele kacige.

Washington i njegovi saveznici su zanijekali upozorenja Moskve, i umjesto toga optužili su snage sirijskog predsjednika Bashara Assada za pripremu kemijskih napada na civile.

Prilikom iznošenja jedne od svojih izjava protiv Assada u UN-u, američka veleposlanica u odlasku, Nikki Haley, u rujnu je posebno izjavila da “ako postoji kemijsko oružje koje će se koristiti u Idlibu, točno znamo tko će ga koristiti (misleći na sirijskog predsjednika).”

NoviSvjetskiPoredak.com

Filed under: SVIJET U RATU · Tags: , , , , ,