Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » ZDRAVLJE I MEDICINA » Zašto hrana postaje privlačnija kada držimo dijetu? Novo istraživanje otkrilo kako naše tijelo kontrolira apetit

Zašto hrana postaje privlačnija kada držimo dijetu? Novo istraživanje otkrilo kako naše tijelo kontrolira apetit

post-tanjurSvatko tko je ikada išao na dijetu zna kako ukusno izgleda komad čokoladnog kolača što je izravno proporcionalno tome koliko je vremena prošlo kada je zadnji put jeo tako nešto

Ako nebi bilo te univerzalne istine, svi bismo bili idealne težine i zdravi, zar ne?

Gotovo da se osjećamo kao drugi ljudi kada odlučimo otići na dijetu, i kada odjednom žudimo za svim namirnicama koje smo odlučili ograničiti.

Zanimljivo je da je nedavna studija profesora Kazuyoshi Ukena sa Sveučilišta Hiroshima u Japanu potvrdila da postoji protein koji vaše tijelo oslobađa i koji regulira razinu energije – protein koji vam daje osjećaj gladi čim ograničite unos kalorija – bez obzira na to koliku volju imamo da odradimo dijetu!

Nije baš sve u samokontroli…

Znanstvenici već neko vrijeme shvaćaju da hormon leptin smanjuje apetit, dok nas drugi hormon – grelin, potiče da jedemo što više.

Ovi hormoni zatim aktiviraju neurone u području mozga koji kontrolira energiju tijela – hipotalamus.

Studija profesora Ukene upućuje na to da je taj proces još kompliciraniji nego što se prethodno mislilo. Njegovo je istraživanje potvrdilo da “protein koji se izlučuje aktivacijom neurona (NPGL)” povećava apetit tijekom razdoblja posta, a zatim ga smanjuje kad se tijelo osjeća punim.

Uglavnom, naša su tijela dizajnirana na nevjerojatan način da reguliraju apetit kako bi održali svoju težinu na stalno istoj razini.

Profesor Ukena prvi je puta bio znatiželjan oko toga kako se metabolizam regulira nakon što je promatrao kako pilići rastu neovisno o tome koliko unose hrane. Nakon istraživanja i utvrđivanja da ove ptice posjeduju NPGL za regulaciju metabolizma energije, istraživački tim je dodatno istraživao i utvrdio da je ova molekula prisutna u svim kralješnjacima, uključujući i ljude.

Da bi se dodatno istražila uloga NPGL u sisavaca, tim profesora Ukene hranio je tri skupine miševa u tri različite dijete kako bi vidio kako je što su jeli utjecalo na njihove razine NPGL.

Prva skupina dobila je nisku kalorijsku prehranu tijekom jednog dana, druga skupina je stavljena na prehranu sa visokim udjelom masti tijkom pet tjedana, dok je zadnja skupina bila hranjena prehranom bogatom mastima duže od 13 tjedana.

U priopćenje za tisak Sveučilišta Hiroshima objavljeni su rezultati:

Pokazalo se da miševi hranjeni niskom kalorijskom prehranom su imali ekstremno povećanje ekspresije proteina NPGL, dok je 5-tjedna grupa s visokim udjelom masnoća doživjela veliko smanjenje ekspresije NPGL.

Daljnja analiza pokazala je da miševi posjeduju NPGL i pripadajuću mrežu neurona, na istim mjestima mozga kao i one regije koje su već poznate da kontroliraju suzbijanje apetita i korištenje energije.

Profesor Ukena je rekao da NPGL igra ključnu ulogu u tim mehanizmima – povećavajući apetit kada pada energija i smanjuje se apetit i kada se otkrije energetsko preopterećenje – pomaže nam da zadržimo zdravu i funkcionalnu težinu, a još važnije, da ostanemo živi!

Istraživački tim zaključio je da protein NPGL potiče apetit, radeći protiv hormona poput leptina koji potiskuju apetit.

Da bi potvrdili tu hipotezu tim je izravno ubrizgavao miševima protein NPGL i utvrdio da se njihovi apetiti odmah dramatično povećavaju.

Još jedan zanimljiv nalaz bio je činjenica da miševi čija je razina NPGL dramatično pala nakon što je bila pet tjedana na visoko masnoj prehrani, vratila se u normalu nakon što su dulje vrijeme hranjene visoko masnom prehranom.

Profesor Ukena se nada da će poduzeti daljnje studije o interakciji ranije poznatih mehanizama koji su povezani sa apetitom i proteinom NPGL. Jasno je da još puno moramo učiti o apetitu, metabolizmu i tjelesnoj težini.

NoviSvjetskiPoredak.com

Filed under: ZDRAVLJE I MEDICINA · Tags: , , , , , , , , ,