Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » MEDIJI, TEHNOLOGIJA I ZNANOST » Richard Branson kaže da će ‘Virgin Galactic’ putovati u svemiru ‘za nekoliko tjedana, a ne mjeseci’ – ZAŠTO NITKO NIJE UZBUĐEN ZBOG OVE VELIKE VIJESTI?

Richard Branson kaže da će ‘Virgin Galactic’ putovati u svemiru ‘za nekoliko tjedana, a ne mjeseci’ – ZAŠTO NITKO NIJE UZBUĐEN ZBOG OVE VELIKE VIJESTI?

virgin-bransonPrevarant ili novi Nikola Tesla?

Britanski milijarder poduzetnik Richard Branson najavio je kako je njegova ‘svemirska’ tvrtka Virgin Galactic “više nego fantastično blizu” prvog putovanja u svemir.

“Trebali bismo biti u svemiru u roku od nekoliko tjedana, a ne mjeseci. A onda ćete biti u svemiru zajedno samnom u roku od nekoliko mjeseci, a ne godina” – izjavio je u utorak osnivač i predsjednik Virgina za CNBC.

“Bit ćemo u svemiru s ljudima nedugo nakon toga pa imamo vrlo, tako da imamo uzbudljivih nekoliko mjeseci koji nas čekaju”.

Ova najava je došla usred uske borbe u svemirskoj utrci između Bransonove kompanije Virgin Galactic i predsjednika Uprave Amazon Jeff Bezosa i njegove ‘svemirske’ kompanije Blue Origin da povezu prvog putnika u svemir.

Branson ulaže u svemirska putovanja od 2004. godine, i nikada nije proveo svemirsko putovanje, no početkom travnja ove godine je konačno najavio put u svemir, no ni to se nije dogodilo.

Tijekom proteklih mjeseci prošao je astronautski, fitness i centrifugalni trening, i sada vjeruje da će biti spreman za svoje prvo putovanje u svemir tijekom nekoliko mjeseci. Branson ima dugu osobnu povijest obaranja rekorda sa balonom i u oceanskim dubinama.

Na pitanje je li imao bilo kakvih zabrinutosti glede potražnje u svezi svemirskih letova, Branson je rekao: “Ako imam punu sobu sa 10 ljudi, osam od deset bi voljelo otići u svemir ako bi si to mogli priuštiti.”

Prema poslovnom čovjeku, “tržište za ljude koji bi voljeli postati astronauti i ići u svemir je ogromno. I na nama je da proizvedemo onoliko svemirskih brodova koliko možemo kako bismo zadovoljili te zahtjeve.”

Virgin Galactic je osnovao Branson 2004. godine. Tvrtka se bavi razvojem komercijalnih letjelica i nastoji pružiti suborbitalne svemirske letove svemirskim turistima i suborbitalna lansiranja za svemirske znanstvene misije. Tvrtka planira proizvesti također i orbitalne ljudske svemirske letjelice.

Milijarder je u početku planirao da njegova kompanija Virgin Galactic odleti u svemir do kraja 2009. godine, no datum je naravno odgođen u više navrata.

Branson je rekao kako je tvrtka “u najboljoj poziciji na svijetu” da osigura zrakoplovno putovanje brzinom od 5000 km/h. U listopadu 2017. je izjavio da će ljudi u roku od šest mjeseci moći putovati u svemiru u njegovom zrakoplovu AirShipTwo, no i to se nije dogodilo.

Svemirski turizam je posljednjih godina pretvoren u traženu robu. Amazonova Tvrtka Blue Origin istaknula je u lipnju kako će početkom sljedeće godine prodavati putničke karte za putovanja u svemir.

Tvrtka očekuje da će novo suborbitalno vozilo provesti prvi turistički let u orbitu 2019. godine.

Tvrtka Virgin je prethodno rekla da je prodala oko 650 ulaznica za svoje potpuno komercijalno suborbitalno putovanje, koje se sada rezerviraju do najmanje 2021. godine. Međutim, niti jedna tvrtka nije dostavila nikakve podatke o cijenama letova.

Napominjemo da je nejgov rival, Elon Musk, najavio da će putovati na Mars do 2024. godine. A što bi se dogodilo kada bi netko od njih za početak probao prvo sletjeti na Mjesec?

NoviSvjetskiPoredak.com

Filed under: MEDIJI, TEHNOLOGIJA I ZNANOST · Tags: , , , , ,