Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » MEDIJI, SVIJET U RATU » Britanska obavještajna služba tvrdi da Rusija planira pretvoriti Libiju u ‘novu Siriju’

Britanska obavještajna služba tvrdi da Rusija planira pretvoriti Libiju u ‘novu Siriju’

putin-britanijaBritanska obavještajna agencija navodno je upozorila premijerku Theresu May da Rusija šalje vojnike i oružje u Libiju kako bi se zemlja Sjeverne Afrike pretvorila u “novu Siriju”

Viši izvor iz palače Whitehall tvrdi da bi Moskva mogla preuzeti kontrolu nad obalom zemlje, i tako potaknuti svježi val imigranata koji prelaze Mediteran “poput poplave”

Ove optužbe će vjerojatno dodatno zamutiti vode između Rusije i Velike Britanije, jer napetosti već odavno dolaze između ove dvije zemlje, prenosi Press TV.

Prema izvješću dnevnika The Sun u ponedjeljak, “desetine” časnika iz ruske vojne obavještajne službe GRU i specijalnih snaga Spetznaz, već su raspoređeni u Libiju po nalogu ruskog predsjednika Vladimira Putina.

Novinari Sun-a tvrde da je preuzimanje kontrole najvećeg ilegalnog puta za ulazak u Europu najveći cilj Moskve.

Izvješće je nadalje tvrdilo da ruska vojska već djeluje u dvije baze u obalnim gradovima Tobruk i Benghazi u Libiji pod pokrovom ruske privatne vojne tvrtke pod nazivom Wagner Group.

Za Rusiju se također vjeruje da je u Libiji razmjestila baterije svojih protubrodskih raketa Kalibr i sustave S-300, navodi se u izvješću.

“Ono što Putin radi u Libiji izravno je došlo iz njegovog scenarija za Siriju” – tvrdi jedan vladin izvor, pozivajući se na rusku vojnu kampanju potpore sirijskoj vladi protiv terorističkih skupina širom zemlje.

Dužnosnik je nastavio uspoređivati rusku praksu sa reintegracijom Krimskog poluotoka 2014. u Rusiju.

“To je potencijalno katastrofalni potez kojim se dopušta da se potkopava zapadna demokracija, i opet ne radimo ništa po tom pitanju” – dodao je izvor.

Izvješće je izazvalo uzbunu među članovima parlamenta u Velikoj Britaniji, potaknuvši da visoki zastupnici pozovu na vladinu akciju.

“Izuzetno je zabrinjavajuća činjenica da Rusija želi otvoriti novu frontu protiv Zapada u Libiji, ali to ne bi trebalo biti iznenađenje” – izjavio je predsjednik povjerenstva za inozemne poslove Tom Tugendhat.

“Trebamo koordinirani odgovor vlade jer je destabilizacija subsaharske zemlje blisko povezana s nacionalnom sigurnošću u Velikoj Britaniji” – dodao je.

Ruski dužnosnici su se dogovorili da se u prošlosti sastanu s libijskim časnikom generalom Khalifa Haftarom. Međutim, Kremlj poriče tvrdnje da ima snage na terenu u toj zemlji.

Haftar, koji vodi Libijsku nacionalnu vojsku i smatra se de facto vojnim vladarom velikog dijela istočne Libije, bio je jedan od bivših zapovjednika libijskog vođe Muamera Gadafija, ali je kasnije zamijenio strane.

Libija je suočena sa kaosom jer je ustanak i vojna intervencija NATO-a rezultirala padom Gadafija 2011. godine.

Zemlja bogata naftom bori se već 7 godina sa kaosom i pojavom robovlasništva koje je došlo u zemlju nakon dolaska NATO-ove “demokracije” i smjene “diktatorskog” režima.

NoviSvjetskiPoredak.com

Filed under: MEDIJI, SVIJET U RATU · Tags: , , , , ,