Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » MEDIJI, SVIJET U RATU » ARHIVSKI DOKUMENTI OTKRIVAJU: SAD planirale nuklearni napad na Vijetnam 1968. godine

ARHIVSKI DOKUMENTI OTKRIVAJU: SAD planirale nuklearni napad na Vijetnam 1968. godine

vijetnam-ratPredsjednik Johnson nikada zaista nije vjerovao svojim generalima. On je duboko poštivao generala Westmorelanda, ali nije želio da tijekom rata upravljaju njegovi generali

Američka vojska je u jeku rata u Vijetnamu planirala napasti sjevernovijetnamske snage uz pomoć nuklearnog oružja, ali je predsjednik SAD Lyndon Johnson na vrijeme saznao za tu operaciju i naredio da se ona otkaže, piše „New York Times“ pozivajući se na arhivske dokumente s kojih je skinuta oznaka povjerljivosti.

Prema dokumentima, 1968. godine glavni komandant američkih snaga u Vijetnamu William Westmoreland pokrenuo je operaciju pod šifriranim nazivom „Prijelom vilice“ koja je podrazumijevala prebacivanje nuklearnog oružja u Južni Vijetnam radi napada na Sjeverni Vijetnam.

Savjetnik za sigurnost američkog predsjednika Walt Whitman Rostow saznao je za plan Westmorelanda i odmah ga prenio Johnsonu.

Američki predsjednik je naredio da se operacija otkaže.

„Kada je saznao za realizaciju plana, bio je nevjerovatno očajan i odmah je poslao Westmorelandu, mislim preko Rostova, naredbu da otkaže nuklearni napad“ – navodi list riječi mlađeg tajnika američkog predsednika Tom Johnsona.

Prema riječima tajnika, Lyndon Johnson se plašio da će rat u Vijetnamu prerasti u sukob velikih razmjera u koji će se umiješati Kina.

„Predsjednik Johnson nikada zaista nije vjerovao svojim generalima. On je duboko poštivao generala Westmorelanda, ali nije želio da tijekom rata upravljaju njegovi generali“ – naglasio je tajnik.

(sputniknews.com)

Filed under: MEDIJI, SVIJET U RATU · Tags: , , , , ,