Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » MEDIJI, SVIJET U RATU » AUSTRIJSKA MINISTRICA VANJSKIH POSLOVA NAPOKON U UN-u REKLA ISTINU: Sirija je žrtva rata koji se vodi u ime nafte (VIDEO)

AUSTRIJSKA MINISTRICA VANJSKIH POSLOVA NAPOKON U UN-u REKLA ISTINU: Sirija je žrtva rata koji se vodi u ime nafte (VIDEO)

sirija-zastavaNafta je pravi razlog za sve sukobe na Bliskom istoku dok je Sirija tek posljednja žrtva ove borbe, rekla je austrijska ministrica vanjskih poslova Karin Kneissl na Glavnoj skupštini UN-a u govoru kojeg je počela na arapskom jeziku

Samo postojanje modernih bliskoistočnih država “oblikovala je nafta” – rekla je Kneissl u UNGA. Istodobno je i stručnjakinja za Bliski istok objasnila je da su granice država koje su nastale nakon sloma Osmanskog Carstva “bile temeljene na naftnim cjevovodima”.

Svi ratovi o kojima je regija svjedočila tijekom posljednjih desetljeća samo su nastavak ove borbe za kontrolu nad fosilnim gorivima koja još uvijek “dominiraju energetskim tržištem” u svijetu, istaknula je ministrica vanjskih poslova, dodajući kako je Sirija, koja je zahvaćena u krvavom sedmogodišnjem sukobu, “žrtva nestabilnosti koju su stvorili svi ti ratovi”.

Ovo je bio prvi put da je austrijski vrhunski dužnosnik tako nešto izjavio na razini Opće skupštine UN-a.

Kneissl je također iznenadila okupljene u New Yorku, kada je počela govoriti na arapskom – potez koji je objasnila njezinim poštovanjem prema ljudima koji se bore za svoj život u regiji pogođenoj ratovima. Ona se isto tako prebacila na francuski, španjolski i engleski tijekom svojeg govora.

Također je kritizirala međunarodnu zajednicu i UN posebno zbog gubitka stvarne učinkovitosti iza “napetih sastanaka, koje su neki diplomati pretvorili u beskrajne igre​pune litanija i mantre”.

“Mi se mirimo s tim argumentima dok razgovaramo o Siriji i Jemenu. Mi smo poneseni tim riječima poput “rekonstrukcije i stabilizacije”, dok stanovništvo – djeca – samo pokušava preživjeti” – rekla je Kneissl. Slijedeći ove riječi, ministrica vanjskih poslova najavio je da Austrija želi “pridonijeti financiranju” operacija razminiranja u Siriji.

Beč je također “spreman povećati svoju humanitarnu pomoć” kako bi pomogao jemenskom narodu, rekla je Kneissl dok je nazvala jemensku krizu koju često zapostavljaju zapadni mediji i dužnosnici “najvećom tragedijom našeg vremena”.

U svom govoru Kneissl je također osudila korištenje kemijskog i biološkog oružja, kao i poziv na nuklearno razoružanje i pozvala međunarodnu zajednicu da se više bori za prava žena.

Ministrica vanjskih poslova također je kritizirala SAD zbog povlačenja iz iranskog nuklearnog sporazuma, iako je izbjegavala nazivanje Washingtona po imenu.

Dok je sam sporazum “rezultat multilateralne akcije” i “predmet samostalnog sustava provjere” koji treba sačuvati, rekla je kako se “povlačenje jedne zemlje iz sporazuma slabi uzajamno povjerenje” i narušavaju mjere usmjerene na “izgradnju povjerenja”.

Pogledajte ovaj šokantno istinit govor austrijske ministrice:
 
*stisnite dolje desno “Titlovi” radi prijevoda ili stisnite “pravokutnik CC” i odaberite “Prijevod titla”*

 
NoviSvjetskiPoredak.com

Filed under: MEDIJI, SVIJET U RATU · Tags: , , , , ,