Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » SVIJET U RATU » NOVO BOJNO POLJE: Velika Britanija želi poslati 800 vojnika u obranu Arktika od Rusije

NOVO BOJNO POLJE: Velika Britanija želi poslati 800 vojnika u obranu Arktika od Rusije

britanija-arktikGavin Williamson želi potaknuti vojnu prisutnost Velike Britanije na Arktiku, navodeći “prijetnju” iz Rusije

Nazvao je područje Arktika kao Britansko “dvorište”, možda signalizirajući da bi Velika Britanija htjela imati dio tog kolača.

Tajnik britanskog ministarstva obrane Gavin Williamson izjavio je za Sunday Telegraph kako je sve zabrinut zbog činjenice da britanska vojska ne uspijeva držati korak sa Rusijom na visokom sjeveru.

Klimatske promjene i geografija čine Arktik ranjivim od strane Rusije, tvrdeći da je topljenje leda učinilo regiju više plovidbenom nego ikad.

Uoči svog govora na konferenciji stranke Tory ove nedjelje, on je rekao da postoji “povećani tempo” ruske podmorske aktivnosti u Sjevernom Atlantiku i da to pokazuje da se “Britanija mora pokazati tamo”. Kako?

Oko 800 komandosa Kraljevske mornarice i vojske bit će razmješteno u Norveškoj svake zime tijekom sljedećeg desetljeća, navodi se u novinama. Oni će djelovati uz američke marince i norveške trupe.

“Ako želimo zaštititi naše interese u onome što je zapravo i naše dvorište, to je nešto što moramo učiniti” – rekao je Williamson. Dio govora u „dvorištu” je kod nekih ljudi izazvao češanje po glavi, preispitujući otvoreno pitanje da li Velika Britanija treba pokazati svoju prisutnost na Arktiku.

Pored Williamsonove ‘geografije’, postoji Arktički savez, glavno međunarodno tijelo koje okuplja osam zemalja sa suverenitetom nad zemljama unutar Arktičkog kruga: Kanada, Danska, Finska, Island, Norveška, Rusija, Švedska i SAD. Osim ovih, tu su brojna države promatrači, uključujući Veliku Britaniju.

U 2011. godini vijeće je pojasnilo kriterije za prijem promatrača – te države moraju “priznati suverenitet, suverena prava i nadležnost artičkih država na Arktiku”, što je Velika Britanija učinila.

Ministarstvo vanjskih poslova izjavilo je u 2013. godini da će “podupirati i poštivati suverena prava Arktičkih država i jurisdikciju nad njihovim teritorijem”. Arktički savjet je utemeljen 1991. godine kako bi se prevladalo neprijateljstvo između naroda sa visokog sjevera u doba hladnog rata.

Međutim, čini se da je spektar hladnog rata živ i zdrav, barem u Williamsonovom umu.

“Ako bismo mogli vratiti sat 10 godina unatrag, mnogi su mislili da je razdoblje podmorske aktivnosti na sjeveru sjevernog Atlantika i prijetnje koju su predstavljale nestala s padom Berlinskog zida” – rekao je, tvrdeći da se prijetnja “zaista vratila u prvi plan”.

Rusija uistinu povećava svoju vojnu nazočnost u polarnim područjima, a također je upozorila da zaštita njezinih interesa postoji “među prioritetima ruskih oružanih snaga”.

Međutim, rusko istraživanje Arktika uopće nije ograničeno na vojne aktivnosti. Ranije ove godine, Rusija je objavila da gradi veliku željezničku prugu koja će potaknuti trgovinu između Europe i Azije, pa čak i razmatra otvaranje Arktika za kineske turiste.
 
NoviSvjetskiPoredak.com

Filed under: SVIJET U RATU · Tags: , , , ,