Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » MEDIJI » Katolička crkva desetljećima prikrivala zlostavljanje djece u Nizozemskoj

Katolička crkva desetljećima prikrivala zlostavljanje djece u Nizozemskoj

nizo-crkvaNIZOZEMSKA KATOLIČKA CRKVA OPTUŽENA ZA RASPROSTRANJENO ZATAŠKAVANJE I PRIKRIVANJE ZLOČINA

Deseci visokih članova Nizozemske katoličke crkve znali su da su djeca seksualno zlostavljana od strane svećenika, ali su je aktivno prikrivali, piše Al Jazeera.

Optuženi su za sudjelovanju i prikrivanju zlostavljanja koja su se dogodila između 1945. i 2010. godine.

Nova otkrića su tek posljednji slučajevi od nekoliko koji su otkrili desetljeća seksualnog zlostavljanja katoličkih pedofilskih svećenika širom svijeta.

Više od polovine nizozemskih biskupa, kardinala i pomoćnih biskupa znalo je o optužbama za zlostavljanje, pokazalo je istraživanje nizozemskog lista NRC.

Četvorica su optuženi za seksualno zlostavljanje djece.

Prema izvještaju, biskupi su preselili svećenike, koji su bili optuženi za zlostavljanje, u druge župe gdje su mogli početi iznova.

Ponekad su članovi klera više puta bili preseljeni da bi prikrili slučajeve zlostavljanja.

Također su šutjeli zbog optužbi i uništavali dosjee optuženih članova svećenstva.

Prema organizacijama koje se bave žrtvama zlostavljanja, ova crkvena praksa je vidila prema većem broju žrtava tijekom godina.

Nizozemska nije jedina zemlja u kojoj su skandali zlostavljanja potresli Katoličku crkvu.

Posljednjih godina, u Sjedinjenim Državama, Australiji, Irskoj i Njemačkoj otkriveni su slučajevi institucionalnog zataškavanja zlostavljanja djece.

Prošlog mjeseca, američka država Pennsylvania je objavila izvješće o zlostavljanju više od 1.000 djece u razdoblju od jednog desetljeća.

Više od 300 članova klera bilo je upleteno u ovaj skandal.

Papa se u svibnju sastao sa 34 optužena biskupa u Čileu, nakon što su vatikanski istražitelji objavili izvješće od 2300 stranica navodeći da su viši dužnosnici Crkve u Čileu propustili djelovati na optužbe o zlostavljanju i u nekim slučajevima ih skrivali.

Papa Franjo je prihvatio ostavke petero biskupa.

U Australiji je bivši nadbiskup nedavno osuđen zbog zataškavanja zlostavljanja od strane svećenika nakon prijava dvojica preživjelih žrtava iz sedamdesetih godina prošlog stoljeća.

Bio je pošteđen zatvorske kazne, te mu je naređeno da služi jednu godinu zatvora kod kuće zbog niza zdravstvenih problema.
 
NoviSvjetskiPoredak.com

Filed under: MEDIJI · Tags: , , , , ,