Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » MEDIJI » ┼ávedski profesor optu┼żen za fanatizam zbog toga ┼íto je govorio o biolo┼íki razli─Źitim mu┼íkarcima i ┼żenama

┼ávedski profesor optu┼żen za fanatizam zbog toga ┼íto je govorio o biolo┼íki razli─Źitim mu┼íkarcima i ┼żenama

svedska-ucitelj┼ávedsko sveu─Źili┼íte istra┼żuje profesora zbog “anti-feminizma” i “transfobije” nakon ┼íto je rekao da postoje biolo┼íke razlike izme─Ĺu mu┼íkaraca i ┼żena

On je nakon ovog “sramotnog” ─Źina bio zatra┼żen da povu─Źe svoje komentare.

Profesora Germund Hesslowa koji radi na neurofiziologiji Sveu─Źili┼íta u Lundu, optu┼żio je student zbog “transfobnih” i “antifeministi─Źkih” izjava na predavanju – no profesor je odbio odustati od izre─Źenog.

Tijekom svog kolegija o “ba┼ítini i okoli┼íu” u vode─çoj akademskoj instituciji, Hesslow je navodio empirijska istra┼żivanja koja podupiru ideju da postoje razlike izme─Ĺu mu┼íkaraca i ┼żena koje su “biolo┼íki utemeljene” pa se stoga ne mogu smatrati “samo dru┼ítvenim konstrukcijama”.

Student koji je podnio pritu┼żbe je predlo┼żio da su Hesslowovi komentari bili u sukobu sa ┼ívedskom “bazom vrijednosti” – konceptom koji zahtijeva od svih ┼íkola u ┼ávedskoj da se pridr┼żavaju zajedni─Źke eti─Źke politike, koja uklju─Źuje podupiranje vrijednosti kao ┼íto su egalitarizam, individualna sloboda i jednakost spolova.

U intervjuu za RT, Hesslow je rekao da neki studenti “iz ideolo┼íkih razloga” ne vole ─Źuti odre─Ĺene znanstvene ─Źinjenice o biolo┼íkim razlikama izme─Ĺu mu┼íkaraca i ┼żena.

Rekao je da komentari koji su doveli do pritu┼żbe nisu bili nu┼żno dio njegovog materijala, ve─ç su bili odgovori na pitanja u─Źenika tijekom predavanja.

“Ako odgovorite na takvo pitanje vi ste pod jakim vremenskim pritiskom, morate biti izuzetno kratki – i koristio sam rije─Źi koje su, ─Źini mi se, potpuno ne┼íkodljive, ┼íto o─Źito nije vrijedilo za studenta” – rekao je Hesslow.


Hesslow je pozvan na sastanak predsjednika programskog odbora Christer Larssona za medicinsku edukaciju, nakon ┼íto se jedna studentica ┼żalila da je profesor iznio svoj “osobni antifeministi─Źki plan” – izvijestio je Academic Rights Watch.

Sveu─Źili┼íte je zatra┼żilo od Hesslowa da se “distancira” od dva konkretna komentara; da homoseksualne ┼żene imaju “mu┼íku seksualnu orijentaciju” i da je transseksualnost kao seksualna orijentacija – “samo stvar definicije”.

Profesor je odbio odustati od komentara, rekav┼íi kako je ve─ç “u─Źinio dovoljno” da “objasni i obrani” svoj izbor rije─Źi.

“U nekom trenutku, ─Źovjek mora tra┼żiti osje─çaj proporcije me─Ĺu onima koji su uklju─Źeni. Da bi studentima omogu─çio da snimaju predavanja kako bi prona┼íli kompromitantne formulacije, a zatim uklju─Źili osoblje fakulteta na sastanke i dugo pisma, trebali bismo dopustiti medicinsku edukaciju svima” – rekao je u pisanom odgovoru Larssonu.

U svom odgovoru, Hesslow je tako─Ĺer odbacio ideju da je imao “politi─Źku agendu” i rekao da je njegov jedini program bio dopustiti da znanstvena ─Źinjenica, a ne nova konvencionalna mudrost, upravljaju sveu─Źili┼ínim postupcima.

“Ideologija, politika i predrasude ─Źine konvencionalni pogled, a ne znanost” – kazao je.

Na pitanje je li mislio da je incident bio “nesporazum” ili dio nekog ┼íireg uzorka, Hesslow je izjavio za RT da smatra da je taj student jednostavno “netko tko ne voli predavanje i poku┼íava prona─çi razne razloge za napad.ÔÇŁ

Hesslow je tako─Ĺer rekao da je sveu─Źili┼íni rektor naredio “punu istragu” vezanu za taj slu─Źaj i rekao da je “bilo rasprava o poku┼íaju da se zaustavi predavanje ili da se rije┼íe mene, ili da bi netko drugi predavao ili da se predavanje uop─çe ne odr┼żi.”
 
NoviSvjetskiPoredak.com

Filed under: MEDIJI · Tags: , , , , , ,