Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » SVIJET U RATU » RUSIJA PORUČILA IZRAELU: ‘Vi ste krivi za obaranje ruskog zrakoplova IL-20 i smrt svih članova posade’

RUSIJA PORUČILA IZRAELU: ‘Vi ste krivi za obaranje ruskog zrakoplova IL-20 i smrt svih članova posade’

ruski-zrakoplovRusija se u ponedjeljak službeno požalila Izraelu u svezi napada na ruske snage u Siriji, što je dovelo do rušenja ruskog zrakoplova IL-20 na sirijskoj obali

Moskva je rekla da je krivnja za smrti posade “izravno na izraelskoj strani”.

Ruski ministar obrane Sergej Shoigu razgovarao je sa izraelskim kolegom Avigdor Liebermanom telefonom o rušenju ruskog zrakoplova IL-20 u ponedjeljak navečer.

On je prenio poziciju Moskve vezano za incident, optužujući izraelsku vojsku za plan da ruski zrakoplov bude srušen od strane sirijske zračne obrane, koja je reagirala na izraelski zračni napad, u službenoj izjavi je rekla ruska vojska.

Shoigu je ponovio da Izrael nije obavijestio Rusiju o predstojećem napadu na način koji bi ruskoj vojsci dao priliku da premjeste IL-20 sa rute napada.

Umjesto toga, upozorenje je došlo samo jednu minutu prije nego što su izraelski F-16 borbeni zrakoplovi pokrenuli svoj napad.

“Sama krivnja rušenja ruskog zrakoplova i smrti njezinih članova posade leži na izraelskoj strani” – rekao je ministar Shoigu.

“Akcije izraelske vojske nisu bile u skladu s duhom rusko-izraelskog partnerstva, pa zadržavamo pravo na odgovor”.

Ranije je rusko ministarstvo obrane izjavilo kako su izraelski vojni zrakoplovi koristili veći ruski zrakoplov kao zaklon tijekom napada na ciljeve u Siriji.

Ministarstvo je reklo da su Izraelci morali znati da ruski zrakoplov podvrgavaju riziku, ali nisu promijenili svoj plan bitke niti davali upozorenja na vrijeme da bi se IL-20 preselio u sigurno područje.

Izraelska vlada još nije javno komentirala incident.
 
*stisnite dolje desno “Titlovi” radi prijevoda ili stisnite “pravokutnik CC” i odaberite “Prijevod titla”*

 
NoviSvjetskiPoredak.com

Filed under: SVIJET U RATU · Tags: , , , ,