Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » ZDRAVLJE I MEDICINA » PERIODIČKI POST VRLO BRZO POTIČE MNOŠTVO PROCESA OZDRAVLJENJA

PERIODIČKI POST VRLO BRZO POTIČE MNOŠTVO PROCESA OZDRAVLJENJA

post-gladovanjeKada mislite na gladovanje, sve što vam padne na pamet je vjerojatno negativno – ekstremna glad, slabost i eventualna smrt

Međutim, periodično gladovanje još je jedna priča u cijelosti jer su opsežna istraživanja pokazala da privremeno ograničavanje unosa kalorija može brzo stimulirati nekoliko reakcija ozdravljenja u ljudskom tijelu.

Znanstvenik dr. Mark Mattson sa Nacionalnog instituta za starenje studirao je učinke gladovanja i prehrane općenito na starenje i iscjeljivanje više od tri desetljeća.

On je za časopis Psychology Today rekao da povremeni post može biti vrlo koristan za tijelo. Dok jedete vi opskrbljujete hranjivim tvarima tijelo, također stimulirate upalu i oksidativni stres koji može oštetiti vaše organe i ubrzati starenje tijekom vremena.

Zbog toga privremeno sprječavanje jedenja ili ograničavanja određenih vrsta hrane može smanjiti rizik od nekih kroničnih bolesti i izliječiti druge.

Naravno, dugotrajno gladovanje nije odgovor ni na što, stoga Dr. Mattson naglašava da je neophodno postizanje pravilne ravnoteže između jedenja i posta potrebne za iskorištavanje prednosti periodičkog posta.

Dr. Mattson i drugi istraživači mozga kažu da redoviti post može poboljšati biokemijske i genetske čimbenike povezane sa smanjenim razboljevanjem, boljim zdravljem i duljim životom općenito. Osim toga, možete povećati mentalne funkcije i smanjiti rizik od bolesti kod starenja kao što su srčane bolesti, rak, dijabetes i moždani udar.

Istraživanje koje su proveli istraživači sa Sveučilišta Južne Kalifornije pokazalo je da post do najmanje tri dana ima sposobnost da regenerira cijeli imunološki sustav čovjeka koji je čak učinkovitiji kod starijih ljudi.

Imunološke stanice istrošene su tijekom vremena i prestale se vršiti obranu na optimalnim razinama, a nekada je vjerovalo da se ništa ne može učiniti kako bi se to nadoknadilo, osim kroz liječenje matičnim stanicama. Istraživači su bili iznenađeni kad su otkrili da post može imati sličan učinak.

Tijekom gladovanja, vaše tijelo pokušava uštedjeti na energiji recikliranjem imunoloških stanica koje nisu potrebne, posebno one koje su oštećene.

Post potiče matične stanice da stvaraju nove bijele krvne stanice kako bi se borile protiv infekcije u procesu koji je sličan regenerativnom prekidaču. Stoga, tjelesni sustavi koji su oštećeni starenjem ili kemoterapijom, mogu stvoriti posve novi imunološki sustav.

Post je također dobar za vaš mozak

Post u biti prisiljava vaše tijelo da upotrebi svoje masti, ketone i glukozu, a služi i kao vrsta detoksifikacije. Kao odgovor na izazov posta, vaš mozak će prilagoditi mehanizme odgovora na stres.

Vaš mozak proizvodi više proteina, koji potiče rast neurona i jačanje sinapsa. Štoviše, to potiče proizvodnju mitohondrija u živčanim stanicama, smanjujući rizik od razvoja bolesti kao što su Alzheimerova bolest ili Parkinsonova bolest.

Terapijski post nije ništa novo. Koristi se tisućama godina. Hipokrat je zagovarao ovaj pristup i podučavao svoje sljedbenike da post zahtijeva od tijela da samo od sebe ozdravi. Također je popularna metoda u tradicionalnom indijskom sustavu ozdravljenja poznatom kao Ayurveda.

Unatoč tim prednostima, važno je da ljudi koriste oprez pri postu. Postoji mnogo različitih pristupa koji se mogu koristiti, u rasponu od ozbiljnih kalorijskih ograničenja jednom ili dva puta tjedno, pa sve do posta nekoliko sati dnevno, ograničavajući se na niske kalorijske obroke u kratkom vremenu.

Unatoč tome, prednosti koje čekaju na vas zbog provođenja povremenog posta su ogromne. Naravno, nećete čuti puno o tome u mainstream medijima jer prehrambena industrija ne želi da jedete manje, a farmaceutske tvrtke ne žele da trebate manje lijekova.
 
NoviSvjetskiPoredak.com

Filed under: ZDRAVLJE I MEDICINA · Tags: , , , , , , , ,