Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » KLIMA » EVAKUACIJA MILIJUNA GRAĐANA: Amerika se sprema za ‘hollywoodski’ uragan stoljeća koji će udariti na nuklearne centrale

EVAKUACIJA MILIJUNA GRAĐANA: Amerika se sprema za ‘hollywoodski’ uragan stoljeća koji će udariti na nuklearne centrale

uragan-usaOvo je jedan od najjačih uragana koji prijeti istočnoj obali SAD-a u proteklih nekoliko desetljeća

Dok se ogroman uragan „Florence“ približava Istočnoj obali SAD-a, milijuni Amerikanaca se pripremaju za možda jedan od najkatastrofalnijih uragana u toj regiji u proteklih nekoliko desetljeća. U dijelovima tri američke države naređena je evakuacija stanovništva.

Direktor Nacionalnog centra za uragane Ken Graham upozorio je da su razmjeri uragana „Florence“ zapanjujući, prenosi AP.

„Lako bi mogao pogoditi više država. Ne prijeti samo priobalju“ – rekao je Graham.

Za obilne kiše, poplave i nestašicu struje priprema se i Washington, čija je gradonačelnica Muriel Bowser proglasila izvanrednu situaciju, navodeći da je to nužan korak kako bi se osigurali resursi i podrška s obzirom na višednevne padaline koje se očekuju.

„Florence“ je jutros po lokalnom vremenu bio oluja 4. kategorije, a očekuje se da će se pojačati do 5. stupnja dok usporava iznad vrlo toplih voda Atlantskog oceana kod Sjeverne i Južne Karoline.

Sve ukazuje da narednih dana predstoji snažniji, sporiji, obimniji i vlažniji uragan, navode meteorolozi.

Oluje jačine kategorije 5. imaju potencijal da izazovu katastrofalne posljedice, napominje AP. Oluja se trenutno nalazi oko 640 kilometara južno od Bermuda i kreće se brzinom od oko 210 kilometara na sat.

Očekuje se da će se glavni dio oborina sručiti duž obale, gde je nivo mora već porastao prošli četvrtak, petak i prošlu subotu, poplavljujući više država i izazivajući poplave opasne po život.

Prema prognozama, oluja će se sručiti u petak najvjerojatnije u Sjevernoj Karolini, u blizini granice s Južnom Karolinom.

Američki predsjednik Donald Tramp proglasio je izvanrednu situaciju u Južnoj i Sjevernoj Karolini, što olakšava pružanje federalne pomoći. Naložena je evakuacija milijun i pol stanovnika u priobalnim dijelovima Južne i Sjeverne Karoline, kao i Virginije.

„Washington Post“ navodi da je ovako obimna evakuacija naložena na osnovu iskustava iz prošlogodišnje sezone uragana, koji su pogodili Teksas, Floridu i Porto Rico.

Guverner Sjeverne Karoline Roy Cooper je izjavio da će „oko uragana“ prijeći preko teritorija te države i pozvao stanovništvo da se pripremi za visoke valove, snažne vjetrove i poplave.

Guverner Južne Karoline Henry McMaster naredio je početak evakuacije za danas u podne po lokalnom vremenu, a odluka se odnosi na svih osam okruga duž obale Atlantika, uključujući i najveći grad te države Charlston.

McMaster je procijenio da će oko milijun ljudi napustiti svoje domove.

„Ovo je vrlo opasna oluja. Moramo je shvatiti krajnje ozbiljno. U važnoj smo i smrtonosnoj šahovskoj igri sa uraganom Florence“ – rekao je on novinarima.

Guverner države Virginije Ralph Nortam je naložio početak evakuacije za dijelove te američke države koji su u niskom priobalnom području, gdje živi 245.000 stanovnika. On je pozvao stanovništvo da se pripremi za nalet uragana koji će zahvatiti čitavo područje Virginije.

Na očekivanoj putanji uragana nalazi se i nekoliko nuklearnih centrala.
 

 

 
(sputniknews.com)

Filed under: KLIMA · Tags: , , ,