Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » MEDIJI, TEHNOLOGIJA I ZNANOST » EUROPSKI SUD DONIO POVIJESNU PRESUDU: Masovni nadzor od strane Velike Britanije prekršio je konvenciju o ljudskim pravima

EUROPSKI SUD DONIO POVIJESNU PRESUDU: Masovni nadzor od strane Velike Britanije prekršio je konvenciju o ljudskim pravima

britanija-nadzorProgram masovnog nadzora u Velikoj Britaniji krši ljudska prava, objavio je Europski sud za ljudska prava

Presuda je potaknuta otkrićima američkog zviždača Edwarda Snowdena.

Sud je izjavio da postoji “neadekvatan nadzor” i “neadekvatne zaštitne mjere” nad vladinim “presretanjem” komunikacija. Nadalje, utvrdio je da je Velika Britanija “nije bila u skladu sa zakonom” u svezi sa dobivanjem komunikacijskih podataka od pružatelja usluga.

U opsežnoj presudi za zaštitu ljudskih prava Ujedinjenog Kraljevstva, suci su tvrdili da postoje “nedovoljne mjere zaštite” za novinarske izvore pod vladinom nadzornom politikom.

Aspekti politike, koje je sud proglasio, prekršili su dva članka Europske konvencije o ljudskim pravima (ECHR) – pravo na privatni život (članak 8.) i pravo na slobodu izražavanja (članak 10.).

Međutim, sud je odlučio da razmjena informacija sa inozemnim vladama nije prekršila zakone Europskog suda, ukazujući kako nema dokaza o zloupotrebi podataka ili značajnih nedostataka.

Značajni slučaj, kojeg su javnosti otkrili Amnesty International i skupina za promicanje građanskih sloboda Big Brother Watch, među ostalima, bili su potaknuti curenjima informacija koje je javnosti razotkrio Edward Snowden.

NSA zviždač, Snowden, otkrio je javnosti praksu britanskog i američkog nadzora i obavještajnih praksi u 2013. godini.

Corey Stoughton, ravnatelj organizacije za ljudskka prava Liberty, opisao je “veliku pobjedu onih koji misle kako treba postojati ravnoteža u vladinoj sposobnosti da provodi nadzor”.

Tijekom razgovora sa Guardianom, Snowden je upozorio da su prakse britanskog vladinog komandnog centra za komunikacije (GCHQ) “gore od onih u SAD-u”.

Nakon toga, Velika Britanija je promijenila svoje zakone o nadzoru od početka suđenja, a vlada tvrdi da novi zakon sadrži više zaštite privatnosti.
 
NoviSvjetskiPoredak.com

Filed under: MEDIJI, TEHNOLOGIJA I ZNANOST · Tags: , , , , ,