Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » SVIJET U RATU » ‘Nemojte nas testirati’: Američka veleposlanica u UN-u prijeti bombardiranjem ako netko napadne zadnje uporište terorista u sirijskom Idlibu

‘Nemojte nas testirati’: Američka veleposlanica u UN-u prijeti bombardiranjem ako netko napadne zadnje uporište terorista u sirijskom Idlibu

nikki-unSvatko tko napadne sirijsku provinciju Idlib imat će “posla s nama”, upozorila je američka veleposlanica u UN-u Nikki Haley, budući da Washington želi zaustaviti sirijsku vojsku sa ruskom potporom da oslobode posljednje preostalo terorističko uporište

SAD je dva puta bombardirao Siriju nakon što je tvrdio (bez dokaza) da je vlada u Damasku uporijebila kemijsko oružje, izjavila je Haley u srijedu u intervjuu za Fox News.

“Nemojte nas više testirati” – rekla je, obraćajući se sirijskoj vladi i njezinim saveznicima Rusiji i Iranu.

Washington i njegovi saveznici također su upozorili Siriju da će djelovati ne samo u slučaju uporabe kemijskog oružja, već i na običan napad na pokrajinu Idlib, izjavila je američka izaslanica UN-a.

Tko god napadne civile u Idlibu će imati posla s nama” – rekla je Haley za Fox News.

Idlib je posljednje preostalo uporište raznih terorističkih skupina koje su nekad pokušale svrgnuti vladu predsjednika Bashara Assada, uz potporu SAD-a, Turske, Saudijske Arabije i drugih regionalnih sila.

Najmoćnija od tih skupina je Hayat Tahrir al-Sham (HTS), nekada poznata kao Jabhat al-Nusra, koja je podružnica Al-Qaede, terorističke organizacije koju SAD drže odgovornom za terorističke napade 11. rujna 2001. godine.

Teriristička sreća se preokrenula u listopadu 2015., kada je Rusija otvoreno intervenirala u Siriji na poziv Damaska.

Uz pomoć ruskih zračnih snaga i vojnih savjetnika, Sirijska Arapska vojska uspješno je slomila opsadu Alepa i raselila militante Islamske države (ISIS) sa većine njezinog teritorija.

U međuvremenu su zapadni mediji nekritički izvješćivali o tvrdnjama pobunjenika koji optužuju Siriju i Rusiju za “genocid” u Aleppu. Organizacija “Bijele kacige”, samo-proglašena skupina civilne obrane koja djeluje samo u područjima na kojima su teroristi, glavni je izvor optužbi da je sirijska vlada provela mnoge zločine.

Rusija je optužila “Bijele kacige” da trenutno organiziraju kemijski napad u Idlib kako bi izazvale novu zapadnu vojnu intervenciju u Siriji.

Organizacija je snimila najmanje devet videozapisa namijenjenih kao dokaz i tvrdnje da je Damask koristio klor protiv civilnog stanovništva u Idlibu u napadu koji se još nije niti dogodio, izjavio je u srijedu Ruski centar za pomirenje u Siriji.
 
NoviSvjetskiPoredak.com

Filed under: SVIJET U RATU · Tags: , , , , , , ,