Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » ZDRAVLJE I MEDICINA » ZNANOST KOJA STOJI IZA ISCJELITELJSKIH UČINAKA ĐUMBIRA

ZNANOST KOJA STOJI IZA ISCJELITELJSKIH UČINAKA ĐUMBIRA

djumbir-znanostĐumbir je jedna od onih biljaka poznatih po svojim zdravstvenim prednostima, ali se nekako ne prepoznaje u konvencionalnoj medicini

Koriste ga različite kulture stoljećima, ali ne samo kao začin, već i kao ljekoviti tretman za različite bolesti.

A suvremena znanost se slaže, kao što je dokazano velikim brojem studija, o zdravstvenim učincima protiv bolesti koje đumbir može pomoći otkloniti.

Jestivi dio đumbira je dio korijena koji se zove rizom. Ima poseban okus i miris i može ga konzumirati kao čaj, osušen začin i prašak, ili čak kandiran.

On je bogat raznim fitokemikalija koje ga čine učinkovitim kućnim lijekom, kao i prirodni tretman za različita zdravstvena stanja.

Mučnina

Neki preporučuju đumbir za mučninu; savjet koji su potvrdili i istraživači. Kontrolirano ispitivanje uspoređivalo je učinke đumbira i placebo efekta na morsku bolest kadeta mornarice. Istraživači su otkrili da oni koji su uzimali đumbir su prijavili manje simptoma bolesti morske bolesti, uključujući povraćanje i mučninu.

Također, pronađeno je da kombinacija proteina i đumbira imaju blagotvoran učinak na pacijente s rakom koji imaju mučninu nakon kemoterapije, kao i kod trudnica. Autori studije pripisuju to ne samo prirodnim anti-mučninskim svojstvima đumbira, već i njegovoj sposobnosti da smanji gastritičnu aritmiju.

Bol u mišićima

Oni koji vole vježbanje pronaći će da je đumbir zaista divna biljka, jer svojom sposobnošću smiruje usporenu početnu mišićnu bol, koja proizlazi iz neuobičajene aktivnosti ili ekscentrične vježbe.

To se pripisuje đumbirskoj sposobnosti da spriječi upalu, kao i analgetičkim svojstvima. Uzimanje đumbira također je pomoglo poboljšati raspon gibanja zahvaćenih mišića. Studija je koristila kapsule koje su sadržavale sušeni đumbir.

Srčane bolesti

Postoje mnogi čimbenici koji doprinose riziku bolesti srca i đumbir pomaže u rješavanju mnogih od njih.

Na primjer, jedna studija pokazala je njegove prednosti protiv visoke razine kolesterola, koja je čest uzrok ateroskleroze i srčanog udara. Dvostruko kontrolirano kliničko ispitivanje ustanovilo je da đumbir ima moćne sposobnosti snižavanja lipida, što uzrokuje veće smanjenje triglicerida i kolesterola od placebo efekta.

Zasebna studija otkrila je da đumbir može smanjiti krvni tlak blokirajući kanale kalcija ovisnih o naponu. To čini đumbir učinkovitim lijekom za hipertenziju, stanje koje šteti ne samo srcu nego i bubrezima.

Gojaznost

Prolazak iznad preporučene tjelesne težine povećava rizik za mnoge bolesti, uključujući dijabetes i srčane bolesti.

Otkriveno je da đumbir povećava toplinske učinke hrane, što dovodi do osjećaja punine i smanjenja daljnjeg unosa hrane.

Začin to čini bez promjene metaboličkih ili hormonskih parametara u sudionicima. Istraživači su protumačili ta otkrića kao pokazatelj sposobnosti đumbira da pomaže u učinkovitom gubitku težine.

Rak

Rak, u svim svojim oblicima, možda je danas jedna od najstrašnijih bolesti. Testovi o učincima đumbira na različite vrste raka, do sada, pokazali su obećavajuće rezultate.

Jednom takav test je utvrdio da ekstrakt đumbir može inhibirati rast i proliferaciju tumora raka gušterače.

Štoviše, to je uzrokovalo autotsku smrt – smrt stanice kao posljedica staničnog recikliranja ili autofagije stanica raka.

Druga studija pokazala je da gingerol, spoj pronađen u đumbiru, može pomoći ubiti stanice raka dojke. Ono što ga čini još izuzetnijim jest da je gingerol jako selektivan, što znači da uzrokuje malo štete na normalnim stanicama, za razliku od mnogih konvencionalnih metoda liječenja raka danas.
 
NoviSvjetskiPoredak.com

Filed under: ZDRAVLJE I MEDICINA · Tags: , , , , , , ,