Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » TEHNOLOGIJA I ZNANOST » MEGA PROJEKT: U pogon puštena najveća vjetroelektrana na moru, veličine 20.000 nogometnih igrališta!

MEGA PROJEKT: U pogon puštena najveća vjetroelektrana na moru, veličine 20.000 nogometnih igrališta!

struja-vjetarU Irskom moru službeno je s radom počela farma vjetra Walney Extension, koja se prostire na površini veličine 20.000 nogometnih igrališta, duž obale Cumbrie, piše The Guardian

Riječ je o najvećoj svjetskoj farmi vjetra na moru, kapaciteta 659 megavati, što je dovoljno za opskrbu 590.000 kućanstava.

Sam projekt je itekako značajan jer pokazuje velik napredak u razvoj tehnologije vjetra u proteklih pet godina, otkako je završio posljednji najveći projekt London Array.

Za razliku od njega, Walney Extension koristi manje vjetroturbina, ali su kapaciteti snažniji.

Ministar energetike Claire Perry tom je prilikom izjavio je kako će ovaj projekt pomoći Velikoj Britaniji, koja je broj jedan u svijetu po broju instaliranim postrojenjima na moru, u konsolidaciji svog vodstva i stvoriti tisuće kvalitetnih radnih mjesta.

Uskoro će niknuti još jedan velika elektrana u britanskoj regiji Istočna Anglija – East Anglia One – i to veća od Walney Extension, snage 714 megavati, čije otvaranje je planirano 2020. godine.
 

 
(jutarnji.hr)

Filed under: TEHNOLOGIJA I ZNANOST · Tags: , , , ,