Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » SVIJET U RATU » ALARM ZA INDIJU? Pakistan je na putu da postane peta svjetska nuklearna sila

ALARM ZA INDIJU? Pakistan je na putu da postane peta svjetska nuklearna sila

pakistan-raketeIndija će vjerojatno biti uznemirena vijestima da je njezin susjed Pakistan sa kojim se baš i ne slaže najbolje, postati peta po veličini nuklearna sila na svijetu

Američki istraživači su označili ovaj razvoj situacije kao “zabrinjavajuć”, iako je Amerika jedina zemlja koja je bacila atomsku bombu i jedina zemlja koja opskbljuje cijeli svijet sa tim istim smrtonosnim oružjem.

Pakistanska nuklearna sposobnost postala je “značajna zabrinutost” SAD-u i drugim zemljama, budući da će broj njezinih nuklearnih bojevih glava porasti na količinu između 220 i 250 do 2025. godine, otkriva nova studija provedena u sklopu projekta Nuclear Information.

Projekcije Federacije američkih znanstvenika daleko nadilaze one od strane Američke agencije za obrambenu obavještajnu službu 1999. koja je predvidjela da će Pakistan do 2020. imati 60 do 80 bojevih glava.

Ako se projekcije dokaže istinitima, Pakistan će postati peta najveća nuklearna sila na svijetu.

Podrazumijeva se da je Pakistan pojačao svoju nuklearnu sposobnost kao “spektar zastrašivanja” koji je osmišljen kako bi izbjegao ne samo nuklearne napade, već i indijsko “konvencionalno upadanje na područje Pakistana”.

Studija je vjerojatno aludirala na potencijalno upadanje Indije u planinsku regiju Kašmir – područje 67-godišnjeg spora između Indije i Pakistana. Obje zemlje kažu da imaju puni suverenitet nad teritorijem koji je trenutno podijeljen između dvije zemlje.

Prema procjeni Stockholmskog Instituta međunarodnog mirovnog istraživanja (SIPRI), Indija slijedi Pakistan u smislu broja nuklearnih bojevih glava, posjedujući između 130 i 140.

No, u srpnju je Indija rekla kako njezina sposobnost zastrašivanja “robusna” i da osigurava “preživljavanje” u osvetničkim napadima, dok se modernizacija nuklearnog naoružanja nastavlja.

“Ovaj razvoj situacije stvorio je znatnu zabrinutost u drugim zemljama, uključujući Sjedinjene Države, koja će snižiti prag za upotrebu nuklearnog oružja u vojnim sukobima s Indijom” – navodi se u izvješću Pakistanskih nuklearnih snaga 2018. godine.

Pakistan trenutno ima 140 do 150 nuklearnih bojevih glava i očekuje se da će se zalihe povećati na 220 do 250 do 2025. godine ako se sadašnji trend nastavi, prema najnovijem izvješću autora koji prate nuklearna kretanja u zemlji.
 
NoviSvjetskiPoredak.com

Filed under: SVIJET U RATU · Tags: , , , ,