Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » MEDIJI » SLOBODNA ZEMLJA? Saudijska Arabija kriminalizirala humor na društvenim medijima

SLOBODNA ZEMLJA? Saudijska Arabija kriminalizirala humor na društvenim medijima

saudi-mobitelUkoliko se budete šalili na društvenim medijima, to bi vas moglo odvesti u zatvor na pet godina nakon što je Saudijska Arabija objavila zabranu ruganja bilo čemu što bi moglo poremetiti vjerske vrijednosti, moral ili javni red

“Izrada i distribucija sadržaja koji ismijava, izruguje, izaziva i ometa javni poredak, vjerske vrijednosti i javni moral kroz društvene medije … smatrat će se internetskim kriminalom koji se može kazniti maksimalnom kaznom od pet godina zatvora i novčanom kaznod od tri milijuna rijala” – izjavilo je javno tužiteljstvo Saudijske Arabije na Twitteru.

Nova zabrana slijedi nakon poziva Saudijskih građana u rujnu 2017. godine da prijave sumnjivu aktivnost na društvenim medijima.

Saudijski princ Mohammad Bin Salman oslikan je kao reformator u sklopu napora za privlačenje stranih ulaganja u kraljevstvo.

Međutim, on je oštro kritiziran od strane ciljanih skupina za ljudska prava i disidenata od kada je preuzeo vodstvo ove bliskoistočne države.

Vjeruje se da je Mohammad Bin Salman bio iza korupcijskog skandala u studenom prošle godine, u kojem je stotine poslovnih ljudi i članova kraljevske obitelji bilo zatvoreno zbog korupcije u luksuznom hotelu, gdje su navodno bili mučeni.
 
NoviSvjetskiPoredak.com

Filed under: MEDIJI · Tags: , , , ,