Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » ZDRAVLJE I MEDICINA » RJEŠAVANJE DEBLJINE PREKO NOĆI?! Bivše pretile osobe imaju povećane hormone gladi čak dvije godine nakon dramatičnog gubitka težine

RJEŠAVANJE DEBLJINE PREKO NOĆI?! Bivše pretile osobe imaju povećane hormone gladi čak dvije godine nakon dramatičnog gubitka težine

debljina-vagaOzbiljno pretili pojedinci imaju povećanu razinu hormona gladi dvije godine nakon dramatičnog gubitka težine, otkrila je studija objavljena u časopisu American Journal of Physiology-Endocrinology and Metabolism

Istraživanje je provedeno od strane tima istraživača sa Norveškog sveučilišta znanosti i tehnologije koji su proučavali utjecaj, kako kratkoročno tako i dugoročno, gubitka tjelesne masti kroz prehranu i vježbanje na apetit pretilog pojedinca.

U provođenju studije, istraživački tim je pratio 35 odrasle teško pretile osobe koje su prošle kroz plan mršavljenja koji se koncentrirao na prehranu i vježbanje tijekom dvije godine.

Sudionici studije proveli su nekoliko tjedana u šumovitom odmorištu gdje su imali prehrambene savjete i vježbali.

Istraživački tim ocijenio je kako su gladni bili sudionici svakih šest mjeseci od početka studije do dvije godine kasnije, kada je istraživanje bilo završeno.

Tim je također procjenjivao status gladi sudionika tri sata nakon svakog obroka, koliko su bili veliki obroci i koliko su hrane planirali konzumirati.

Osim toga, ispitivane su razine cirkulirajuće razine hormona kako bi se utvrdilo kako su reagirali na ideju obroka ili nakon konzumiranja istog. Godinu dana kasnije, sudionici su se ponovo educirali kako bi naučili kako održavati svoju smanjenu tjelesnu težinu.

Rezultati su otkrili da su nakon četiri tjedna sudionici izgubili prosječno 3,5 posto svoje tjelesne težine. Istodobno, njihov hormon koji povećava apetit, poznat kao grelin, brzo se povećao, kao rezultat njihove povećane vježbe, ističu istraživači.

Međutim, sudionici nisu izvijestili o povećanoj želji za jelom, već su se puno prije osjećali sitima kada su jeli, bez obzira na porast razine hormona koji povećava apetit.

U prvoj godini programa sudionici su izgubili oko 7,4 posto svoje tjelesne težine. Međutim, također su izvijestili o većoj želji za jelom, kao i smanjenoj punini kada jedu.

Nakon dvije godine u programu, uglavnom su izgubili na težini, ali su ipak izvijestili o porastu gladi i smanjene punine nakon jela.

“Pacijenti sa teškim pretilošću, dakle, moraju se dugoročno baviti povećanim osjećajem gladi” – napisali su istraživači.

Pretilost širom svijeta, prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji (WHO), gotovo se utrostručila od 1975. godine do danas.

Zapravo, 2016. godine više od 1.9 milijardi odraslih osoba imalo je prekomjernu težinu, a više od 650 milijuna njih bilo je pretilo.
 
NoviSvjetskiPoredak.com

Filed under: ZDRAVLJE I MEDICINA · Tags: , , , , , ,