Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » SVIJET U RATU » DEKLASIFICIRANI DOKUMENTI OTKRILI: Američki Pentagon je 1964. godine planirao nuklearnim bombama sravniti sa zemljom SSSR i Kinu

DEKLASIFICIRANI DOKUMENTI OTKRILI: Američki Pentagon je 1964. godine planirao nuklearnim bombama sravniti sa zemljom SSSR i Kinu

napad-rusijaPlanovi za nuklearni rat koje je izradila američka vojska tijekom šezdesetih godina prošlog stoljeća, nastojali su sravniti sa zemljom Sovjetski Savez i Kinu

Amerika je planirala uništiti njihov industrijski potencijal i većinu njihove populacije, pokazuju nedavno otkriveni dokumenti.

Pregled američkog sveopćeg nuklearnog rata od strane Zajedničkog stožera 1964. godine, koji je nedavno objavio projekt arhive nacionalne sigurnosti Sveučilišta George Washington, pokazuje kako je Pentagon stvorio opciju u kojoj bi “uništio SSSR i Kinu kao održiva društva”.

Pregled materijala, proveden dvije godine nakon kubanske raketne krize, razotkriva Sovjetski Savez “kao održivo društvo” u kojem bi uništili 70 posto njihovog industrijskog potencijala tijekom preventivnih i osvetničkih američkih nuklearnih napada.

Sličan je cilj bio napravljen i za Kinu, s obzirom na to da je u to vrijeme bila zemlja agrarnog gospodarstva. Prema ovom planu, SAD je htjela “izbrisati” 30 velikih kineskih gradova, ubivši 30 posto urbanog stanovništva nacije i uništavajući 50 posto njezine industrije.

Uspješno izvršenje velikog nuklearnog napada osiguralo bi da Kina “više ne bude održiva nacija”, stoji u dokumentima.

Zajednički stožer predložio je “gubitak stanovništva kao primarnu mjeru učinkovitosti u uništavanju neprijateljskog društva sa samo kolateralnom štetom koju bi doživjela industrija”.

Ova “alarmantna” ideja značila je da, sve dok su urbani radnici i menadžeri ubijeni, stvarna šteta industrijskih ciljeva “možda ne bi bila tako važna”, rekli su istraživači Sveučilišta George Washington.

Plan iz 1964. godine ne specificira očekivane razine neprijateljskih žrtava, ali – kako navode istraživači – prethodna procjena iz 1961. projicira da bi američki napad ubio 71 posto stanovnika velikih sovjetskih urbanih centara i 53 posto stanovnika Kine.

Isto tako, procjena iz 1962. godine predvidjela je smrt 70 milijuna sovjetskih građana tijekom “američkog napada bez upozorenja” na vojne i gradsko-industrijske ciljeve.

Pentagon se i danas dalje jako oslanja na nuklearni napad, i – baš kao i šezdesetih godina – američka nuklearna strategija i dalje je usmjerena na ruske i kineske vojne sposobnosti kao glavne “izazove” s kojima se suočava Washington.

Posljednji plan Nuclear Posture Review-a, koji je usvojen u veljači, iznio je “neusporediv raspon i mješavinu prijetnji” koje potječu iz Pekinga i Moskve. Dokument koji spominje Rusiju 127 puta navodi modernizaciju ruskog nuklearnog arsenala kao “zabrinjavajuću stvar” za SAD.

Postojeća današnja nuklearna strategija također dopušta da SAD provede nuklearne napade ne samo kao odgovor na nuklearne napade neprijatelja, već i kao odgovor na “značajne ne-nuklearne strateške napade” na SAD, njezine saveznike i partnere.

Najnoviji pregled američkog Nuclear Posture Review-a teško kritizira Rusiju i Kinu. Moskva je ovu strategiju osudila kao “sukobljivu”, dok je Peking opisao Pentagonov pristup kao primjer “mentaliteta hladnog rata”.
 
NoviSvjetskiPoredak.com

Filed under: SVIJET U RATU · Tags: , , , , , , , , ,