Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » SVIJET U RATU » Erdogan: Turska ne treba ničije dopuštenje za kupnju ruskih raketnih sustava S-400

Erdogan: Turska ne treba ničije dopuštenje za kupnju ruskih raketnih sustava S-400

erdogan-turskaAnkara ne treba dopuštenje od bilo koga za kupnju ruskih raketnih sustava S-400, izjavio je turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan, nekoliko dana nakon što su SAD upozoravale Tursku na kupnju ‘problematičnog’ sustava protuzračne obrane

“Proveli smo kupnju S-400 od Rusije. Netko je uvrijeđen. Mi ne trebamo dozvolu od bilo koga.” – rekao je turski čelnik tursko-kirgistanskom poslovnom forumu u glavnom gradu Kirgistana Bishkeku u subotu.

U utorak je američki ministar obrane James Mattis upozorio Tursku, suverenu državu i članicu NATO-a da ne kupuje raketni sustav.

“Turska je imala izbor, što je njezina suverena odluka. No, činjenica je da Turska donosi ruski protuzračni proturaketni sustav u zemlju NATO-a, kojeg ne možemo integrirati u NATO savez” – rekao je Mattis. “Da, to nas zabrinjava i to ne preporučujemo”.

Ankara i Washington ne “križaju rogove” zbog odluke Turske zbog kupnju ruskih raketnih sustava S-400, iako niti SAD ni NATO ne odobravaju taj potez. Erdoganova vlada također je odlučna nastaviti sa kupnjom američkih vojnih zrakoplova F-35, koju američki zakonodavci pokušavaju blokirati zbog sporazuma kupnje sustava S-400 koju provodi Ankara.

Američki odnos s Turskom je dolazi na nove razine svaki put kada Washington najavi novi krug sankcija protiv svog dugogodišnje NATO saveznika. Dvije su države bile u sukobu oko pritvaranja američkog pastora Andrew Brunson u Turskoj.

Sankcije protiv dvojice turskih ministara i udvostručenje carina na izvoz čelika i aluminija iz Turske – najnoviji su potezi između ovih zemalja.

Pritisak kojeg je stvorio Washington protiv svojeg NATO saveznika izazvao je valutnu krizu u Turskoj, u kojoj je lira pala na rekordnu nisku stopu u odnosu na dolar.

Erdoganova izjava pokazuje da Turska oblikuje svoju obrambenu politiku bez obzira na SAD, izjavio je za RT Igor Korotchenko, glavni urednik časopisa National Defense. Za Tursku kupnja tih raketnih sustava znači dobivanje “novog geopolitičkog statusa zemlje” koja će biti u stanju potpuno kontrolirati svoj zračni prostor i ako je potrebno, koristiti takvo oružje protiv svojih neprijatelja, kazao je.

Sjedinjene Države razumiju namjere Turske i zato su nedavno pokazale “neviđene pokušaje” zastrašivanja ove zemlje, dodao je Korotchenko, ističući kako su se odnosi Ankare i Washingtona “ozbiljno pogoršali.”
 
NoviSvjetskiPoredak.com

Filed under: SVIJET U RATU · Tags: , , , , , , ,