Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » MEDIJI » Njemačka će povećati financijsku pomoć Palestini nakon što je Amerika najavila smanjivanje financiranja UN-ove organizacije

Njemačka će povećati financijsku pomoć Palestini nakon što je Amerika najavila smanjivanje financiranja UN-ove organizacije

unrwaNjemačka se obvezala značajno potaknuti financiranje UN-ove agencije koja pomaže palestinske izbjeglice nakon što su Sjedinjene Države smanjile pomoć

Njemački ministar vanjskih poslova Heiko Maas izjavio je kako je njegova zemlja ove godine već osigurala 81 milijuna eura pomoći, a priprema se povećati svoj doprinos.

U priopćenju u petak je rekao da se njegova vlada priprema dodijeliti znatnu količinu dodatnih sredstava UNRWA-u, ali nije objavila nikakve brojke.

Deset drugih nacija promptno je dostavilo svoja izvješća o financiranju ubrzo nakon što je agencija UN-a apelirala na zemlje donatore da ubrzaju njihova financiranja kako bi osigurale nastavak usluga nakon što je američki predsjednik Donald Trump smanjio sredstva za ovu organizaciju.

Odluka administracije američkog predsjednika Donalda Trumpa da značajno smanji financiranje UN-ove organizacije u Palestini (UNRWA), stvorila je deficit od 217 milijuna dolara, koji neće biti pokriven dodatnim doprinosom Berlina, kako je najavio Maas.

U pismu ministara vanjskih poslova EU, njemački ministar financija ukazao je kako je njegova zemlja već ove godine ponudila 94 milijuna dolara UN-ovoj organizaciji i povećat će svoj doprinos u budućnosti, no dodatni iznos neće biti dovoljan za nadoknadu manjka.

Stoga je istaknuo da EU i druge države trebaju riješiti i pronaći “održivi” izvor financiranja UNRWA-e.

Odluka vlade Angele Merkel smatra se posljednjom u nizu afirmativnih stavova koji Berlin drži protiv politike SAD-a na području trgovine, klimatskih promjena i vojne potrošnje među ostalim pitanjima.

Sjedinjene Države, koje čine otprilike jednu trećinu proračuna UNRWA-e, srezale su 65 milijuna dolara od 125 milijuna dolara pomoći koje su planirale donirati programu u siječnju.

Odluka je prisilila glavnog tajnika UNRWA-e Pierre Krahenbühla da započne prikupljanje sredstava, na što je Belgija prvi odgovorila, nudeći velikodušnih 23 milijuna dolara.

Nekoliko mjeseci kasnije, Katar, Kanada, Švicarska, Turska, Novi Zeland, Norveška, Koreja, Meksiko, Slovačka, Indija i Francuska također su obećali 100 milijuna dolara novog financiranja UNRWA-e nakon hitne konferencije donatorskih slučajeva održane u Rimu još u ožujku.

Međutim, organizacija UNRWA još uvijek pati od najveće krize financiranja u svojoj 68-godišnjoj povijesti, navodi dužnosnik UN-a.
 
NoviSvjetskiPoredak.com

Filed under: MEDIJI · Tags: , , , , , ,