Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » MEDIJI, TEORIJE ZAVJERE » TEORIJA ZAVJERE POSTALA ISTINA? Novi hollywoodski hit o ‘spuštanju na Mjesec’ izazvao kontraverze i ogromne kritike

TEORIJA ZAVJERE POSTALA ISTINA? Novi hollywoodski hit o ‘spuštanju na Mjesec’ izazvao kontraverze i ogromne kritike

mjesec-zastavaMali korak za čovjeka, ali veliko sra*e za internet

Novi hollywoodski hit koji je napravljen na biografiji Neil Armstronga donio je žestoke kritike nakon što je izostavio postavljanje “legendarne” američke zastave na Mjesecu

Novi film ‘Prvi čovjek’ (First Man) je premijerno prikazan u srijedu publici na Venecijanskom filmskom festivalu u kojem kanadski glumac Ryan Gosling glumi astronauta Neila Armstronga.

Film vjerno prikazujući slijetanje na Mjesec 1969., no film je izostavio jedan važan detalj: Armstrongovo zabadanje američke zastave koja danas još uvijek nepokretno stoji na Mjesecu.

Američke zastave se mogu vidjeti u pozadini u nekoliko snimaka, ali propuštanje postavljanja te iste zastave je bilo naočigled američkim gledateljima. Kako je Hollywood mogao izostaviti tako veliki američki uspjeh iz povijesti?

Senator Marco Rubio (R-Florida) vodio je amričke građane koji su krenuli sa kritikama. “Ovo je totalno ludilo”, on je napisao na Twitteru. “Američki narod je platio tu misiju, na raketama koje su izgradili Amerikanci, s američkom tehnologijom i američkim astronautima. Nije to bila misija UN-a.”

Drugi su skočili kako bi izbacili svoju bijes na ovaj hollywoodki hit nazvavši ga “sranjem revizionističke povijesti napravljenog na PC-u”.

Glavni glumac Ryan Gosling bacio je još više ulja na vatru kada je branio odluku redatelja Damien Chazelle da izostavi postavljanje zastave na Mjesecu. Slijetanje je, rekao je, bio “ljudsko postignuće”, a ne američko, i pobjeda “koja nadilazi države i granice”.

“Dakle, ne mislim da je Neil gledao na sebe kao na američkog heroja”, nastavio je Gosling.

“Iz mojih intervjua sa njegovom obitelji i ljudima koji su ga poznavali sve je bilo sasvim suprotno, a htjeli smo da film odražava samog Neila.”

“To nije Neil Armstrong, znam”, na Twitteru je napisao veteran 2. Svjetskog rata Chuck Yeager, čovjek koji je prvi u povijesti probio zvučni zid. Dok se bijes nastavio izlijevati na Twitter, podsjećajući Chazellea i Goslinga da nisu više u La-La-Landu, a Yeager je nazvao novi film “više hollywoodskim filmom hoću-vjerovati”.

Tijekom planiranja misije Apollo 11, NASA je zapravo raspravljala o postavljanju zastave Ujedinjenih naroda na Mjesec umjesto američke zastave. Na kraju su se postavili zastavu punu zvijezda kao simbol percipirane “pobjede” SAD-a nad Sovjetskim Savezom u svemirskoj utrci.

Film ‘Prvi čovjek’ nije prvi prikaz američkog svemirskog programa koji je izazvao kontroverze.
 

 
NoviSvjetskiPoredak.com

Filed under: MEDIJI, TEORIJE ZAVJERE · Tags: , , , , , , ,