Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » MEDIJI » DRŽAVA ŽELI ODRUBLJIVANJE GLAVE: Saudijska Arabija traži prvu smrtnu kaznu ovakve vrste za žensku političku aktivisticu

DRŽAVA ŽELI ODRUBLJIVANJE GLAVE: Saudijska Arabija traži prvu smrtnu kaznu ovakve vrste za žensku političku aktivisticu

saudi-prosvjedGrupe za ljudska prava bore se da bi spasile prvu žensku političku aktivisticu u Saudijskoj Arabiji koja se suočila sa smrtnom kaznom

Israa al-Ghomgham i još pet osoba uhićeni su tijekom prosvjeda u 2015. godini i mogli bi se suočiti sa odrubljivanjem glave.

Al-Ghomghama (29), je uhićena zajedno sa suprugom Moussa al-Hashem, u prosincu 2015. godine. Osuđeni su zbog pomoći u organiziranju protuvladinih prosvjeda u istočnoj pokrajini Qatif u saudijskom kraljevstvu.

Grupe za ljudska prava lobiraju za puštanje al-Ghomghame i još pet aktivista koji su sudjelovali u miroljubivom prosvjedu u prosincu 2015. godine te su uhićeni tijekom racije na njihov dom usred noći.

Israa Al-Ghomgham i petorica prosvjednika uhićeni su se zbog prekršaja jer su pozivali na okončanje diskriminacije protiv Shia u većinskoj sunnitskoj zemlji i pozivali na oslobađanje političkih zatvorenika. Šest osoba je već sada zatvoreno 32 mjeseca.

U raspravi na Specijalnom kaznenom sudu u Saudijskoj Arabiji ranije ovog mjeseca, državni odvjetnici optužili su prosvjednike za niz prekršaja, uključujući “sudjelovanje u prosvjedima u regiji Qatif”, “poticanje na prosvjed”, “pjevanje neprijateljskih slogana prema režimu”, “pokušavanje rasplamsavanja javnog mnijenja”, “snimanje prosvjeda i objavljivanje na društvenim medijima”, “pružanje moralne potpore pobunjenicima”.

Aktivisti tvrde da al-Ghomghami nije omogućen pristup odvjetniku tijekom suđenja.

Na raspravi u kolovozu, tužitelji su predložili da al-Ghomghama i njezinih pet suradnika dobiju smrtnu kaznu.

Aktivisti za ljudska prava sada lobiraju da odluka bude izmijenjena u žalbi u listopadu. Ako to ne uspije, i tužiteljica preporuči smrtnu kaznu, odluka će se proslijediti kralju Salmanu, koja obično pomiluje sve prijedloge za smrtnu kaznu.

Prema Europskoj saudijskoj organizaciji za ljudska prava, al-Ghomghama je “poznata kao braniteljica ljudskih prava”. Grupa je u priopćenju rekla kako će svaka odluka o izvršenju postaviti “opasni presedan” za žene aktiviste u Saudijskoj Arabiji – državi koja navodno postaje otvorena za ženska prava.

Srednjoistočna direktorica organizacije Human Rights Watcha Sarah Leah Whitson pozvala je progresivnog saudijskog princa Mohammeda bin Salmana na djelovanje da spriječi odluku o pogubljenju.

“Svako izvršenje smrtne kazne je grozno, ali tražiti smrtnu kaznu za aktiviste kao što je Israa al-Ghomgham, koji nisu ni optuženi za nasilno ponašanje, je monstruozno” – rekla je. “Ako je princ doista ozbiljan u svojoj reformi države, odmah bi trebao poduzeti korake kako bi se osiguralo da aktivisti ne budu nepravedno osuđeni i pogubljeni”.

Unatoč prinčevim pokušajima društvene i gospodarske reforme, organizacija Human Rights Watch kaže kako je posljednjih nekoliko mjeseci među aktivistima za ženska prava u Saudijskoj Arabiji uhićeno najmanje 13 žena pod krinkom održavanja nacionalne sigurnosti.
 
NoviSvjetskiPoredak.com

Filed under: MEDIJI · Tags: , , , , ,