Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » MEDIJI » Švicarska odbila dati državljanstvo muslimanima koji se nisu htjeli rukovati

Švicarska odbila dati državljanstvo muslimanima koji se nisu htjeli rukovati

svicarska-rukovanjeMuslimanskom paru u švicarskom gradu Lausanne odbijeno je švicarsko državljanstvo jer su se odbili rukovati sa pripadnicima suprotnog spola i pokazali nedostatak poštovanja prema zapadnim kulturnim vrijednostima

Općina Lausanne izjavila je kako je odbila dodijeliti švicarsko državljanstvo muslimanskom paru zbog nedostatka poštivanja zapadnih kulturnih normi, uključujući ravnopravnost spolova, rekao je gradonačelnik Lausanne Gregoire Junod.

Kazao je kako je općinska komisija intervjuirala par prije nekoliko mjeseci kako bi utvrdila ispunjavaju li kriterije za državljanstvo, ali se odlučila u petak objaviti odluku da se nisu uspjeli integrirati u švicarsku kulturu.

Komisija je odbila otkriti državljanstvo muslimanskog para ili druge identifikacijske detalje, ali je rekla da “se nisu rukovali s ljudima suprotnog spola.„

Oni su također “pokazali velike poteškoće u odgovaranju na pitanja koja su postavljali ljudi suprotnog spola” – kazao je.

Neki pobožni muslimani tvrde da islam ne dopušta fizički kontakt s osobom suprotnog spola, osim nekih iz uže obitelji.

U Švedskoj je ovog tjedna muslimanska žena dobila odštetu nakon što je tvrdila da da je intervju za posao naglo završio kada se nije htjela rukovati sa muškim ispitivačem.

Umjesto da se rukovala sa muškarcem, Farah Alhajeh je rekla kako se nasmiješila i stavila ruku na srce dok je objašnjavala njezin vjerski razlog vezan na fizički dodir.

Gradonačelnik Junod je istaknuo da je sloboda vjerovanja i vjere sadržana u zakonima kantona Vaud, koji obuhvaća grad Lausanneu.

No, “vjerska praksa ne spada izvan zakona”, naglasio je.

Njegov zamjenik, Pierre-Antoine Hildbrand, koji je bio u tročlanom povjerenstvu koje je ispitivalo par, izjavio je za AFP da je “vrlo zadovoljan odlukom” o odbijanju zahtjeva za državljanstvom.

“Ustav i jednakost muškaraca i žena prevladavaju nad fanatizacijom”, kazao je.

Par ima 30 dana žalbe na odluku, rekao je Junod.

Ovo nije prvi put odbijanje rukovanja izazvalo napetosti u Švicarskoj.

Godine 2016. došlo je do narušavanja nacionalnog mira zbog otkrivenja da je srednja škola na sjeveru zemlje dopustila dvojici sirijske braće da se ne rukuju sa svojom učiteljicom nakon što su se žalili da je to bilo suprotno njihovim vjerskim uvjerenjima jer je učiteljica bila žena.

To je bilo u suprotnosti s duboko ukorijenjenom švicarskom tradicijom u školama u kojima je rukovanje sa učiteljima znak poštovanja, i usprkos bijesu građana, odluka škole je ubrzo nakon povučena.
 
NoviSvjetskiPoredak.com

Filed under: MEDIJI · Tags: , , , , , ,