Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » MEDIJI, NOVAC » Nećete poslovati u dolarima? Evo što ćemo vam napraviti – S&P proglasio kreditni rejting Turske – SMEĆEM!

Nećete poslovati u dolarima? Evo što ćemo vam napraviti – S&P proglasio kreditni rejting Turske – SMEĆEM!

erdogan-standardKako diplomatska kriza između Amerike i Turske ide dalje, bankarski establišment je očito krenuo u ekonomsko razaranje Turske

S&P Global rejtings bi za koji dan trebao ažurirati financijska tržišta o tome kakva je kreditna sposobnost Turske

Ulagači su već isporučili svoju kolektivnu presudu uvećavajući troškove zaduživanja nacije i šaljući vrijednost lire na još jedno dno ovog tjedna.

No čelnici Turske su vrlo ljutito odgovorili na ono što izgleda kao neizbježan pad u nekom trenutku koji će postaviti scenarij za sljedeće poglavlje u razvijanju gospodarske drame u zemlji.

Turska je trenutno ocijenjena BB-om kod kreditne agencije S&P, tri razine ispod investicijskog stupnja, i jedan korak niže nego u svibnju. S&P je svoju odluku pripisao riziku Turske od “pregrijavanja i ekonomije koja je financirana kreditima”.

Kreditna agencija Moody’s je stavila Tursku jedan stupanj više nego na skali agencije S&P, na Ba2.

Njegova najnovija akcija također je bila smanjenje kreditnog rejtinga zemlje, za jednu razinu u ožujku. No, u lipnju je objavljeno da je Moody’s razmišljao o daljnjem rezanju kreditnog rejtinga, nekoliko tjedana prije izbora, potaknvši ljutu reakciju administracije.

„Ako Bog da, mi ćemo provesti operaciju protiv agencije Moody’s nakon 24. lipnja,” – rekao je predsjednik Recep Tayyip Erdogan, objavila je Anadolu Agency.

Prateća odluka o smanjenju kreditnog rejtinga 17 turskih banaka bila je “neetična”, prema glavnom šefu turskog bankovnog regulatora Mehmetu Ali Akbenu.

Srećom, čini se da vlada nije slijedila te prijetnje. No, u trenutačnoj febrilnoj klimi, s Erdoganom koji optužuje “ekonomske plaćene ubojice” da nanose štetu za koju od smatra da se “ne razlikuje od pokušaja vojnog udara”, provedba naglog pada kreditnog rejtinga bi kod investitora u obveznice mogla izazvati žestoku reakciju.

To bi prijetilo da će potkopati sporazum koji je sklopljen kada se lira stabilizirala nakon što je u ponedjeljak dosegnula rekordni pad od 7,23 dolara u odnosu na dolar.

Ali ako Erdogan zaprijeti odmazdom protiv tvrtki kreditnih rejting tvrtki zbog bilo kakvog dodatnog spuštanja kreditnog rejtinga, investitori bi mogli odlučiti da je njihov kapital bolji ako se ne ulaže u zemlju koja ima malo poštovanja prema svjetskom bankarskom establišemntu ili nezavisnim financijskim institucijama čiji je cilj držati političare pod svojom kontrolom.
 
NoviSvjetskiPoredak.com

Filed under: MEDIJI, NOVAC · Tags: , , , , , ,