Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » ZDRAVLJE I MEDICINA » ISTRAŽIVANJE OTKRILO DA SPOJEVI KOJI NASTAJU NAKON VJEŽBANJA U TIJELU INHIBIRAJU RAST TUMORA

ISTRAŽIVANJE OTKRILO DA SPOJEVI KOJI NASTAJU NAKON VJEŽBANJA U TIJELU INHIBIRAJU RAST TUMORA

vjezba-tumorRedovita tjelovježba ima brojne zdravstvene prednosti, uključujući i smanjenje rizika od raznih bolesti

Jedna od njih je rak dojke, čiji su točan mehanizam otkrili istraživači sa Sveučilišta u Kopenhagenu.

Vježba koja vodi do povišenog rada srca i teškog disanja potiče proizvodnju kateholamina, koji zauzvrat inhibira rast raka dojke, izvijestio je istraživački tim.

Da bi došli do ovog zaključka, istraživači su prikupili uzorke krvi 27 volontera: 20 žena koje su podvrgnute adjuvantnoj kemoterapiji u ranoj fazi raka dojke i sedam zdravih žena. Volonterke su uzorkovane 15 minuta prije i poslije dva sata umjerene do intenzivne vježbe.

Serum dobiven iz uzoraka krvi injektiran je u eksperimentalne miševe kojima su implantirani tumori humanog karcinoma dojke.

Nakon toga, samo 45 posto miševa izloženih serumu nakon vježbanja razvilo je tumore. Od kontrolne skupine kojoj nije injektiran serum, 90 posto miševa razvilo je tumore.

Istraživači su identificirali kateholaminski epinefrin i norepinefrin kao spojeve koji stoje iza antitumorske aktivnosti.

“I epinefrin (EPI) i norepinefrin (NE) mogu izravno inhibirati vitalnost stanica karcinoma dojke, kao i inhibiciju rast tumora in vivo”, napisali su istraživači u svojoj studiji.

Nadalje su zabilježili da povišene razine obje tvari utječu na signalni put Hippo, koji je povezan s proliferacijom stanica i staničnom smrću.

“Važno je naglasiti da vježbanje i epinefrin nisu potpuno spriječili formiranje tumora, ali su izazvali smanjenje za 50 posto” – rekao je glavni autor studije Pernille Hojman sa Sveučilišta u Kopenhagenu.

“Stoga vježba vježbanja nikad ne može zamijeniti terapiju protiv raka, ali bi mogla biti učinkovita strategija podrške koja osim bioloških učinaka također povećava kvalitetu življenja pacijenata i osjećaj osnaživanja.”

Učinci vježbanja na rak

Fizička aktivnost pokazala je brojne pozitivne učinke na zdravlje kod nekoliko vrsta raka, a ne samo na raka dojke. Prema Cancer.gov, ovi učinci uključuju, i nisu ograničeni na:

- Smanjenje povišenih razina hormona poput estrogena i inzulina, koje su povezani s razvojem i progresijom raka dojke i debelog crijeva. Zapravo, žene koje su više fizički aktivne nakon menopauze mogu znatno smanjiti rizik od raka dojke nego žene koje nisu aktivne.

- Sprečavanje pretilosti i smanjenje štetnih učinaka koji dolaze s njom, osobito inzulinske rezistencije koja dolazi vjerojatnije sa prisutnošću veće količine intra-abdominalne masti, ili masti duboko u abdomenu. To se smatra faktorom rizika za rak i visoki kolesterol.

- Smanjuje upala, osobito kronične upale. Ovo stanje oštećuje deoksiribonukleinsku kiselinu (DNA) kroz dulje vremensko razdoblje i na kraju može dovesti do raka. Na primjer, upalne bolesti crijeva kao što su Crohnova bolest i ulcerozni kolitis uvelike povećavaju rizik od raka debelog crijeva.

- Poboljšanje zdravlja i funkcije imunološkog sustava, primarnog oblika obrane ljudskog tijela od infekcija i bolesti.

Nasuprot tome, vjeruje se da je sjedenje glavni rizik od raka i mnogih drugih kroničnih zdravstvenih stanja.

Koliko vježbanja je najbolje?

Količina vježbe koja se preporučuje za odrasle je najmanje 150 minuta vježbe umjereno intenzivne aerobne tjelovježbe, 75 minuta intenzivne aerobne vježbe ili kombinacija ovih dviju – na tjedan.

Primjeri vježbe s umjerenim intenzitetom uključuju brzo hodanje, aerobik u vodi, vožnja biciklom brzinom manjom od 15 kilometara na sat, tenis, klasično plesanje i vrtlarenje.

Intenzivne vježbe uključuju aerobni ples, skakanje preko užeta, pješačenje uzbrdo, plivanje, pojedinačni tenis i trčanje (džogiranje).
 
NoviSvjetskiPoredak.com

Filed under: ZDRAVLJE I MEDICINA · Tags: , , , , , , ,