Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » MEDIJI » KAKO ┼áVEDSKA REAGIRA SVAKI PUT NAKON MASOVNIH PALJENJA AUTMOBILA: Potiskuje bijes, djeluje iznena─Ĺeno i optu┼żuje Rusiju

KAKO ┼áVEDSKA REAGIRA SVAKI PUT NAKON MASOVNIH PALJENJA AUTMOBILA: Potiskuje bijes, djeluje iznena─Ĺeno i optu┼żuje Rusiju

svedska-pozariVi┼íe od 1.800 automobila zapaljeno je u ┼ávedskoj od sije─Źnja, a rekord je dosegnut ovaj tjedan, budu─çi da je vi┼íe od 100 automobila nedavno spaljeno tijekom nekoliko sati

Nakon svakog incidenta odigrava se ista pantomime, kao da je prvi put.

U ovom spektaklu svaki glumac, od pravednih vladinih politi─Źara do zbunjenih policajaca do zainteresiranih akademika ima svoju ulogu, uvijek igra tu igru ozbiljnih lica.

Dok najnoviji incident pru┼ża dobar materijal za istra┼żivanje slu─Źaja, ovi se primjeri mogu prenijeti iz ┼ávedske u gotovo bilo koju zemlju zapadne Europe, od automobila koji gore do masovne pobune do silovanja.

Evo kako se “vje┼żba” provodi.

U ovoj zemlji ako ne┼íto postaje rutina, to vlada ja─Źe poku┼íava uvjeriti ljude da ne brinu.

┼áef socijalisti─Źke stranke Stefan Lofven, koji se sljede─çeg mjeseca suo─Źava sa izborima, ovaj je put progovorio.

“Ja sam ljut zbog toga, zaista”, premijer je uvjerio gra─Ĺane tijekom radio intervjua. “Pitao sam po─Źinitelje, ┼íto to dovraga, radite?” – zavapio je, kao da ih osobno ispituje u podrumu svoje Stockholmske pala─Źe, rekao je Lofven.

Mediji su pak druga pri─Źa.

Obi─Źno tako jasni i sa┼żeti, ─Źlanci o ovakvim vijestima postaju detektivski misteriji koje ─Źitatelj moraju odgonetnuti.

Razgovari u mainstream medijima sa kriminalistima dovodi do rasprave o tome da se ve─çina takvih napada doga─Ĺa u kolovozu prije po─Źetka ┼íkole (ili?), ili da je spaljivanje automobila oblik prijevare osiguranja, da je masovno paljenje autmobila zimi bilo organizirano na dru┼ítvenim medijima, koji su ni “vrit ni mimo”.


Reprezentativni ─Źlanak New York Timesa tvrdi da je “fenomen zbunio policiju i kriminologe”, a kasnije je “opisao policajce koji su se ─Źe┼íali po glavi kada su otkrivali uzroke po┼żara.ÔÇŁ

Kao i mnogi drugi, u ─Źlanku se vjeruje da se paljevine doga─Ĺaju u podru─Źjima s velikim postotkom kriminalnih djela, a zna─Źajan dio imigranata je slu─Źajna irelevantnost, ─Źak i ako se ponovo i iznova javlja i neizbje┼żan je prvi komentar o tome ispod ─Źlanaka o toj temi (iako ne u ┼ívedskim medijima, koji ne dopu┼ítaju komentare vezane uz imigrante).

“Stanovnici navode razli─Źite teorije kako bi objasnili napade, uklju─Źuju─çi i optu┼żivanje Rusije koja navodno┬á poku┼íava poticati nemire prije izbora”.

Ne samo da je zanimljivo da bi ─Źlanak koji je promi┼íljeno izbjegavao zaklju─Źke mogao iznenada postati tako specifi─Źan, no neki bi mogli te┼íko povjerovati da su me─Ĺu “neusporedivim teorijama” koje je predlo┼żilo lokalno stanovni┼ítvo razotkriveni Rusi koji su palili automobile.

Ipak, kao i uvijek, ohrabruju─çe kori┼ítenje anonimnih i nespecifi─Źnih izvora, ne smeta mainstream medijima da bi prikazali istinu na svoj na─Źin.
 
*stisnite dolje desno “Titlovi” radi prijevoda ili stisnite “pravokutnik CC” i odaberite “Prijevod titla”*

 
NoviSvjetskiPoredak.com

Filed under: MEDIJI · Tags: , , , , ,