Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » MEDIJI » KAKO ŠVEDSKA REAGIRA SVAKI PUT NAKON MASOVNIH PALJENJA AUTMOBILA: Potiskuje bijes, djeluje iznenađeno i optužuje Rusiju

KAKO ŠVEDSKA REAGIRA SVAKI PUT NAKON MASOVNIH PALJENJA AUTMOBILA: Potiskuje bijes, djeluje iznenađeno i optužuje Rusiju

svedska-pozariViše od 1.800 automobila zapaljeno je u Švedskoj od siječnja, a rekord je dosegnut ovaj tjedan, budući da je više od 100 automobila nedavno spaljeno tijekom nekoliko sati

Nakon svakog incidenta odigrava se ista pantomime, kao da je prvi put.

U ovom spektaklu svaki glumac, od pravednih vladinih političara do zbunjenih policajaca do zainteresiranih akademika ima svoju ulogu, uvijek igra tu igru ozbiljnih lica.

Dok najnoviji incident pruža dobar materijal za istraživanje slučaja, ovi se primjeri mogu prenijeti iz Švedske u gotovo bilo koju zemlju zapadne Europe, od automobila koji gore do masovne pobune do silovanja.

Evo kako se “vježba” provodi.

U ovoj zemlji ako nešto postaje rutina, to vlada jače pokušava uvjeriti ljude da ne brinu.

Šef socijalističke stranke Stefan Lofven, koji se sljedećeg mjeseca suočava sa izborima, ovaj je put progovorio.

“Ja sam ljut zbog toga, zaista”, premijer je uvjerio građane tijekom radio intervjua. “Pitao sam počinitelje, što to dovraga, radite?” – zavapio je, kao da ih osobno ispituje u podrumu svoje Stockholmske palače, rekao je Lofven.

Mediji su pak druga priča.

Obično tako jasni i sažeti, članci o ovakvim vijestima postaju detektivski misteriji koje čitatelj moraju odgonetnuti.

Razgovari u mainstream medijima sa kriminalistima dovodi do rasprave o tome da se većina takvih napada događa u kolovozu prije početka škole (ili?), ili da je spaljivanje automobila oblik prijevare osiguranja, da je masovno paljenje autmobila zimi bilo organizirano na društvenim medijima, koji su ni “vrit ni mimo”.

Reprezentativni članak New York Timesa tvrdi da je “fenomen zbunio policiju i kriminologe”, a kasnije je “opisao policajce koji su se češali po glavi kada su otkrivali uzroke požara.”

Kao i mnogi drugi, u članku se vjeruje da se paljevine događaju u područjima s velikim postotkom kriminalnih djela, a značajan dio imigranata je slučajna irelevantnost, čak i ako se ponovo i iznova javlja i neizbježan je prvi komentar o tome ispod članaka o toj temi (iako ne u švedskim medijima, koji ne dopuštaju komentare vezane uz imigrante).

“Stanovnici navode različite teorije kako bi objasnili napade, uključujući i optuživanje Rusije koja navodno  pokušava poticati nemire prije izbora”.

Ne samo da je zanimljivo da bi članak koji je promišljeno izbjegavao zaključke mogao iznenada postati tako specifičan, no neki bi mogli teško povjerovati da su među “neusporedivim teorijama” koje je predložilo lokalno stanovništvo razotkriveni Rusi koji su palili automobile.

Ipak, kao i uvijek, ohrabrujuće korištenje anonimnih i nespecifičnih izvora, ne smeta mainstream medijima da bi prikazali istinu na svoj način.
 
*stisnite dolje desno “Titlovi” radi prijevoda ili stisnite “pravokutnik CC” i odaberite “Prijevod titla”*

 
NoviSvjetskiPoredak.com

Filed under: MEDIJI · Tags: , , , , ,