Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » NOVAC » INVESTICIJSKI GURU: Amerika prisiljava Tursku da napusti NATO, potičući ju na trgovinu sa Rusijom i Kinom

INVESTICIJSKI GURU: Amerika prisiljava Tursku da napusti NATO, potičući ju na trgovinu sa Rusijom i Kinom

nato-erdoganProvođenje pritiska SAD-a na Tursku nije baš dobra diplomatska strategija za Washingtona i njegove saveznike, kaže veteranski investitor Marc Faber

Ankara ima i druge zemlje s kojima se može povezati.

“Američki predsjednik Donald Trump ne traži vanjsku diplomaciju. On je poput slona u staklarni. On se žali na ovo, žali se na ono, ali uopće nema diplomacije” – izjavio je Faber turskoj agenciji Anadolu.

Turska ima malo strpljenja glede nedavne napetosti između Washingtona i Ankare, kazao je.

Ovo je Trumpov jocker karta kojeg Turska ima – NATO. NATO ima značajne baze u Turskoj. Dugoročno, u osnovi, Turska ima dvije mogućnosti; može biti bliže Europi i ostati u NATO-u, ili se mogao priključiti Šangajskoj suradnji”.

“To bi značilo da Turska može napustiti ili imati manje odnosa sa Zapadom i više odnosa s Rusijom i Kinom. To je mogućnost koju turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan ima. Mislim da Trump ne shvaća da je ova mogućnost vrlo realna.”

Faber je istaknuo kako je nakon teškog potresa koji je pogodio turska tržišta, sada je dobro vrijeme za ulaganje u zemlju.

“Ljudi uvijek kažu da bi željeli kupiti jeftino i prodati skupo. Turske se dionice vrednuju u američkim dolarima. Sada su u području kupnje. Mislim da ću kupiti neke turske dionice na njihovoj burzi ETF. Imam neke turske obveznice. To nije velik dio portfelja, ali posjedujem neke turske dugove. Mislim da je vrijeme za kupnju turske imovine” – rekao je Faber.

Tursko gospodarstvo nedavno je pogođeno rekordnom amortizacijom nacionalne valute – lire. U petak, Trump je udvostručio tarife na aluminij i čelik iz Turske u odgovoru na pritvaranje američkog državljanina.

Američki pastor Andrew Brunson je uhićen zbog optužbi za terorizam u Turskoj, te je suočen s 35 godina zatvora zbog njegove navodne uloge u neuspjelom puču 2016. godine.

Kao odgovor, Erdogan je najavio bojkot američkih elektroničkih uređaja, uključujući Appleov iPhone. Turska je također povisila tarife na američke proizvode kao što su duhan, alkohol, automobili, kozmetika i ostali.
 
NoviSvjetskiPoredak.com

Filed under: NOVAC · Tags: , , , , , , , , ,