Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » NOVAC » Zbogom ‘iPhone’ i McDonalds: Erdogan objavio bojkot američkih proizvoda u novom ekonomskom ratu

Zbogom ‘iPhone’ i McDonalds: Erdogan objavio bojkot američkih proizvoda u novom ekonomskom ratu

erdogan-iphoneTurski predsjednik Recep Tayyip Erdoğan izjavio je u utorak kako će Turska bojkotirati elektronske proizvode iz SAD-a zbog podizanja carina na čelik i aluminij što je dovelo do snažnog pada turske lire

‘Bojkotirat ćemo američke elektroničke proizvode’, izjavio je Erdogan. ‘Oni prodaju iPhone, ali druga strana ima Samsung. U našoj zemlji postoji Venera, Vestel (turski brandovi smartphonea). ‘

U prkosnom govoru, Erdogan je upozorio Bijelu kuću kako će oni koji vode ‘ekonomske ratove’ protiv Turske platiti cijenu.

Tečaj lire potonuo je od početka godine otprilike 40 posto zbog velikih fiskalnih poticaja, bujajuće inflacije, golemog deficita u bilanci plaćanja, i naposljetku, trgovinskih i političkih tenzija s SAD-om.

No, već dva dana tečaj lire se oporavlja, zahvaljujući mjerama središnje banke na povećanju likvidnosti u turskom financijskom sustavu.

Investitore je smirila i vijest da će turski ministar financija Berat Albayar u četvrtak razgovarati s investitorima iz SAD-a, s Bliskog istoka i iz Europe, što će biti njegovi prvi razgovori otkad je prije dva mjeseca došao na tu poziciju.

Najviše su porasle cijene dionica banaka eurozone, u prosjeku za 0,8 posto. Upravo dionice banaka bile su prošloga tjedna i u ponedjeljak najviše pogođene turskom krizom, jer oštar pad tečaja lire otežava vjerovnicima naplatu kredita.

Procjenjuje se da turske kompanije i financijske institucije drže otprilike 220 milijardi dolara duga.

Očekuje se, ako se produbi ekonomski rat, da će Turska udariti i na ikonu američke ekonomije – McDonalds. Kao što su to napravile i mnoge zemlje prije nje.
 
(tportal.hr)

Filed under: NOVAC · Tags: , , , , , ,