Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » MEDIJI » RAT PROTIV AMERIČKE VALUTE: Predsjednik Erdogan pozvao građane Turske na odbacivanje dolara

RAT PROTIV AMERIČKE VALUTE: Predsjednik Erdogan pozvao građane Turske na odbacivanje dolara

lira-dolarErdogan poručio… ‘Oni imaju svoj dolar, a mi imamo svojeg Boga’

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan pozvao je građane zemlje da prodaju strane devize u potpori domaćoj valuti liri koja je doživjela rekordni pad u odnosu na američki dolar uslijed diplomatskog sukoba s Washingtonom.

“Promijenite eure, dolare i zlato koje držite ispod jastuka u lire u našim bankama. To je domaća i nacionalna borba” – rekao je Erdogan, kako je citirao Associated Press.

Turska valuta pala je u petak za skoro 20 posto, udarajući u novo dno od 6,64 lire za američki dolar. Valuta je trenutno imala najgori tjedan od 2001. godine.

Posljednji diplomatski rat između Washingtona i Ankare potaknut je uhićenjem američkog evanđeoskog pastora Andrew Brunsona zbog optužbe za terorizam u Turskoj.

Brunson je bio uhićen u vezi s neuspjelim vojnim udarom 2016. godine. Službeni posjet turske delegacije u Washingtonu nije naveo strane na bilo koje očito rješenje krize.

Brunson, američki državljanin i turski stanovnik više od dva desetljeća, uhićen je u Turskoj zbog terorizma i špijunaže. Suočen je sa 35 godina zatvora ako se proglasi krivim za optužbe.

Prema Erdoganu, Sjedinjene Države provode “gospodarski rat” protiv Turske i pozvao građane zemlje na odgovor tiraniji.

“Danas smo suočeni s gospodarskim napadima i moramo braniti našu zemlju”, rekao je predsjednik. “Gospodarski napad na nas sada je isti kao i pokušaj okupacije. Pozivam našu zemlju na povećanje proizvodnje, kako bi povećali izvoz.”

Turske dionice također su u petak doživjele dramatičnu pobjedu, dok je turska burza iShares MSCI Turkey ETF pala za 11,4 posto. Turska burza ETF je već ove godine pala za 42,3 posto, prije gubitaka u petak.

U srpnju je američki predsjednik Donald Trump obećao nametnuti “velike sankcije” Turskoj ako Vlada odbije osloboditi Brunsona. Tada je Bijela kuća objavila sankcije ministarstvima Turskog pravosuđa i unutarnjih poslova i zabranila građanima SAD da posluju s njima.
 
NoviSvjetskiPoredak.com

Filed under: MEDIJI · Tags: , , , , , , ,