Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » MEDIJI, NOVAC » Američki tanker koji prevozi GMO soju vrijednu 20 milijuna dolara već mjesec dana zaglavljen kruži u moru ispred Kine

Američki tanker koji prevozi GMO soju vrijednu 20 milijuna dolara već mjesec dana zaglavljen kruži u moru ispred Kine

pegas-sojaAmerički teretni brod sa 20 milijuna dolara vrijednom sojom kruži u oceanu već mjesec dana, jer nije imao sreće da stigne nekoliko sati prije nego što su kineske tarife stupile na snagu

Brodski teretni tanker Peak Pegasus, u vlasništvu JPMorgan Asset Managementa, otišao je iz Seattlea za Kinu 8. lipnja. Nakon dugog putovanja širom svijeta, 230 metara dugačak tanker je zakasnio, stigavši​ pet sati nakon uvođenja tarifa Pekinga na robu iz SAD-a koja je započela 6. srpnja.

Kao rezultat toga, sada tanker pluta u Žutom moru brzinom od 0,1 čvorova.

Da je samo malo došao prije.

Utrka ovog tankera prema Kini bila je 34. po redu popularna tema na kineskoj društvenoj mreži Weibo 6. srpnja, čak i popularnija u to vrijeme od Svjetskog nogometnog prvenstva. Unatoč trgovinskom ratu između Washingtona i Pekinga, mnogi su korisnici kineski društvenih medija navijali za američki brod.

“Jadna mala soja. Pokušaj postati zrno graha, možda to nije na popisu tarifa” – rekao je jedan korisnik društvene mreže, kako citira Reuters. “Sretno buraz!” drugi je rekao.

Brodska neuspjela utrka do cilja koštala je vlasnika teretnog trgovačkog roba Louis Dreyfus – astronomske količine novca jer trenutno plaća oko 12.500 dolara dnevno za najam broda, izvijestio je Guardian. To znači da je dosad izdvojio oko 400.000 dolara dodatnih troškova.

“Saga o soji” je došla nakon što je Peking nametnuo carine na 34 milijarde dolara vrijednu američku robu, u odgovoru na donošenje odluke Donalda Trumpu o nametanju carina na kinesku robu.

Spor je eskalirao u srijedu, pri čemu je Washington najavio da će novi val tarifa od 16 milijardi dolara stupiti na snagu 23. kolovoza. Odgovarajući na tu najavu, Kina je nazvala potez “vrlo nerazumnom praksom” i nametnula 25 postotne tarife na još 333 američka proizvoda, također koji će stupiti na snagu 23. kolovoza.

U međuvremenu, sudbina tereta soje ostaje neizvjesna, a neki analitičari koji tvrde da Peak Pegasus može ploviti uokolo u nadi da će Peking odlučiti subvencionirati uvoznike soje. To bi mogla biti realna mogućnost, dok izvoznicima soje iz Brazila obično ponestane soje u ovo doba godine, rekao je za Guardian Michael Magdovitz, analitičar u Rabobank.

Ako bi brod sada istovario soju u kinesku luku, suočio bi se sa 25 posto većim carinama, dodajući oko 6 milijuna dolara na troškove transporta u Kinu.

Još jedan brod za prijevoz soje, “Star Jennifer”, također pluta u vodama blizu kineske obale već dva tjedna.
 
NoviSvjetskiPoredak.com

Filed under: MEDIJI, NOVAC · Tags: , , , , , , ,