Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » ZDRAVLJE I MEDICINA » PRIMJE─ćUJETE LI NOVI TREND? Hrvati u top pet najdebljih nacija u Europi

PRIMJE─ćUJETE LI NOVI TREND? Hrvati u top pet najdebljih nacija u Europi

hrvatska-debljinaHrvatska je me─Ĺu prvih pet europskih zemalja po debljini, a kroni─Źne nezarazne bolesti uzrok su smrti gotovo devet od deset Hrvata

Na razini dr┼żave borba protiv debljine stala je s akcijskim planom iz 2012. godine.

Kroni─Źne nezarazne bolesti uzrok su smrti gotovo devet od deset Hrvata. Zato je Ministarstvo zdravstva osmislilo sedmogodi┼ínji akcijski plan kojim bi se takve bolesti sprje─Źavalo i nadziralo.

Jedan od ciljeva je zaustaviti porast debljine, i to aktivnostima koje ─çe obuhvatiti ba┼í sve dobne skupine – od djece do umirovljenika.

Nekad je imao 143, a danas 90 kilograma. Da prvi put ode u ┼íkolu mr┼íavljenja na Sljeme nagovorila ga je majka. Kad je stigao ka┼że nije bio najdeblji.

“Bilo je promjena u prehrani i aktivnosti i malo druk─Źije slo┼żiti taj mentalni sklop u glavi da se naprave promjene u ┼żivotu. Ono ┼íto je bilo presudno je da sam prelomio i rekao idem do kraja”, komentira Ivan Juri┼íi─ç.

Na razini dr┼żave borba protiv debljine stala je s akcijskim planom iz 2012. godine. Dvije godine kasnije pisan je europski u kojem je Hrvatska sudjelovala.


Ove godine izra─Ĺen je prijedlog novog, ali za prevenciju i nadzor nad kroni─Źnim nezaraznim bolestima. Kako doznajemo sve je spremno i ─Źeka javnu raspravu. Jedan od devet ciljeva je borba protiv debljine.

“Provedbu Akcijskog plana pratit ─çe i usmjeravati me─Ĺuresorno povjerenstvo. Ministarstvo ─çe u suradnji s HZJZ-om koordinirati izradu godi┼ínjih izvje┼í─ça o obavljenim aktivnostima i rezultatima koja se dostavljaju povjerenstvu i ministru zdravstva”, javljaju iz Ministarstva zdravstva o Akcijskom planu.

Grad Zagreb ve─ç zna kako. Savjetovali┼íte za prehranu otvoreno u o┼żujku pro┼íle godine. Besplatno je i namijenjeno svima.

“Sve je krenulo od udrugu za prevenciju prekomjerne te┼żine i potporu gradskog ureda za Zdravstvo. Evo mi smo imali pilot projekt koji je vrlo uspje┼ían, jer smo do sada u ovih godinu i pol imali skoro 1.300 savjetovanja”, ocjenjuje Kristina Beljan, voditeljica Savjetovali┼íta za prehranu grada Zagreba.

Poziv za hitnu intervenciju je i nedavno istra┼żivanje u kojem prekomjernu tjelesnu te┼żinu i debljinu imaju djevoj─Źice u kontinentalnom dijelu zemlje, njih ─Źak 31%. Dje─Źaci s tim problemom su na obali, to─Źnije njih gotovo 40% u Jadranskoj regiji.

Kad se sve podvu─Źe, Hrvatska je me─Ĺu prvih pet europskih zemalja po debljini.
 
(rtl.hr)

Filed under: ZDRAVLJE I MEDICINA · Tags: , , , , ,