Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » ZDRAVLJE I MEDICINA » PRIMJEĆUJETE LI NOVI TREND? Hrvati u top pet najdebljih nacija u Europi

PRIMJEĆUJETE LI NOVI TREND? Hrvati u top pet najdebljih nacija u Europi

hrvatska-debljinaHrvatska je među prvih pet europskih zemalja po debljini, a kronične nezarazne bolesti uzrok su smrti gotovo devet od deset Hrvata

Na razini države borba protiv debljine stala je s akcijskim planom iz 2012. godine.

Kronične nezarazne bolesti uzrok su smrti gotovo devet od deset Hrvata. Zato je Ministarstvo zdravstva osmislilo sedmogodišnji akcijski plan kojim bi se takve bolesti sprječavalo i nadziralo.

Jedan od ciljeva je zaustaviti porast debljine, i to aktivnostima koje će obuhvatiti baš sve dobne skupine – od djece do umirovljenika.

Nekad je imao 143, a danas 90 kilograma. Da prvi put ode u školu mršavljenja na Sljeme nagovorila ga je majka. Kad je stigao kaže nije bio najdeblji.

“Bilo je promjena u prehrani i aktivnosti i malo drukčije složiti taj mentalni sklop u glavi da se naprave promjene u životu. Ono što je bilo presudno je da sam prelomio i rekao idem do kraja”, komentira Ivan Jurišić.

Na razini države borba protiv debljine stala je s akcijskim planom iz 2012. godine. Dvije godine kasnije pisan je europski u kojem je Hrvatska sudjelovala.

Ove godine izrađen je prijedlog novog, ali za prevenciju i nadzor nad kroničnim nezaraznim bolestima. Kako doznajemo sve je spremno i čeka javnu raspravu. Jedan od devet ciljeva je borba protiv debljine.

“Provedbu Akcijskog plana pratit će i usmjeravati međuresorno povjerenstvo. Ministarstvo će u suradnji s HZJZ-om koordinirati izradu godišnjih izvješća o obavljenim aktivnostima i rezultatima koja se dostavljaju povjerenstvu i ministru zdravstva”, javljaju iz Ministarstva zdravstva o Akcijskom planu.

Grad Zagreb već zna kako. Savjetovalište za prehranu otvoreno u ožujku prošle godine. Besplatno je i namijenjeno svima.

“Sve je krenulo od udrugu za prevenciju prekomjerne težine i potporu gradskog ureda za Zdravstvo. Evo mi smo imali pilot projekt koji je vrlo uspješan, jer smo do sada u ovih godinu i pol imali skoro 1.300 savjetovanja”, ocjenjuje Kristina Beljan, voditeljica Savjetovališta za prehranu grada Zagreba.

Poziv za hitnu intervenciju je i nedavno istraživanje u kojem prekomjernu tjelesnu težinu i debljinu imaju djevojčice u kontinentalnom dijelu zemlje, njih čak 31%. Dječaci s tim problemom su na obali, točnije njih gotovo 40% u Jadranskoj regiji.

Kad se sve podvuče, Hrvatska je među prvih pet europskih zemalja po debljini.
 
(rtl.hr)

Filed under: ZDRAVLJE I MEDICINA · Tags: , , , , ,