Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » MEDIJI » Norveške novine prikazale Netanyahua kao osvetnika apartheida u obliku svastike i optužile ga za antisemitizam

Norveške novine prikazale Netanyahua kao osvetnika apartheida u obliku svastike i optužile ga za antisemitizam

izrael-premijerNorveške šeste po veličini novine možda su prešle granicu kada su objavile crtež izraelskog premijera Benjamin Netanyahua koji je očigledno povezao njegovu politiku s nacizmom i aparthejdom

Crtež kojeg je napravio Finn Graff pokazuje izraelskog čelnika koji sjedi na klupi označenoj kao “samo za bijelce”. Tijelo mu je oblikovano kao svastika, dok lijevom šakom udara čovjeka sa brkovima, vjerojatno pripadnika manjine Druze.

Crtež je nacrtan nakon izvještaja o žalosti među Druzbama nakon što je Netanyahuova vlada izglasala reformu koja je službeno proglasila Izrael židovskom državom – korak kojem su se mnogi kritičari protivili rekavšti da se to protivi demokratskim vrijednostima.

Raphael Schutz, izraelski veleposlanik u Norveškoj, u utorak je ponovno objavio kontraverzni crtež, nazvavši ga “najodbojnijom antisemitskom slikom”. Zahtijevao je da se crtež izbriše, ali tri dana kasnije još je bio dostupan na web stranici novina.

Nekoliko grupa vezanih za Izrael objavile su izjave koje osuđuju crtež.

“Norveška je članica Međunarodnog saveza za sjećanje na holokaust, čija definicija antisemitizma uključuje uspoređivanje Izraela s nacistima” – izjavio je Jonathan Greenblatt, predsjednik Uprave Anti-Defamation League (ADL) za The Algemeiner, newyorkške novine koje izvještavaju židovske i izraelske vijesti. “Dagbladet i karikaturist, Finn Graff, duguju židovskoj zajednici Norvešku isprikom.”

Britanski mediji su također razljutili izraelsku vladu objavljivanjem priče o smrti palestinskih civila zbog izraelskih zračnih napada, koji u svom naslovu nisu uspjeli spomenuti da je izraelski napad došao nakon što su deseci raketa ispaljeni na Izrael iz Gaze.

Glasnogovornik izraelskog Ministarstva vanjskih poslova na Twitteru je nazvao naslov “lažima” i zatražio da se odmah promijeni – velikim slovima. BBC vijesti su ispunile taj zahtjev.
 

 
NoviSvjetskiPoredak.com

Filed under: MEDIJI · Tags: , , , , ,