Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » MEDIJI, NOVAC » VIŠE NITKO NE MARI ZA AMERE: Kina obećala održati trgovinske veze s Iranom, ignorirajući prijetnje iz SAD-a

VIŠE NITKO NE MARI ZA AMERE: Kina obećala održati trgovinske veze s Iranom, ignorirajući prijetnje iz SAD-a

xi-rohaniWashingtonska jednostrana anti-iranska kampanja nema nikakve veze s međunarodnim pravom i poštenom trgovinom, pa stoga prijetnja potencijalnim sankcijama neće utjecati na suvereno pravo Pekinga da slobodno izabere svoje poslovne partnere

“Komercijalna suradnja Kine s Iranom je otvorena i transparentna, razumna, poštena i zakonita, ne krši bilo kakve rezolucije Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda” – izjavio je kineski ministar vanjskih poslova Reutersu. “Kineska zakonita prava trebala bi biti zaštićena”.

Ministarstvo je također podsjetilo Washington da Peking prati dosljednu politiku suprotstavljanja “jednostranim sankcijama i dugoročnoj jurisdikciji” koju SAD neprestano prakticira protiv članova međunarodne zajednice.

Peking je potvrdio svoj stav o američkim sankcijama u osjetljivom vremenu u kinesko-američkim odnosima, punim trgovinskih sporova i ponovnim optužbama Kine da Trump provodi nepoštenu protekcionističku politiku.

U posljednjih nekoliko mjeseci zemlje su se međusobno “šamarale” kroz recipročne trgovinske tarife, s dodatnim pristojbama koje će stupiti na snagu kasnije u kolovozu.

Nakon povlačenja iz iranskog nuklearnog sporazuma ranije ove godine, SAD je u utorak “kaznio” Iran s “najoštrijim sankcijama ikad”.

Islamska Republika je sada spriječena u korištenju američkog dolara i zabranjena je trgovanje automobilima, metalima i mineralima. Washington također ima za cilj obnoviti svoje sankcije u iranskom energetskom sektoru u studenom.

Donald Trump također je čvrsto izjavio da će se oni narodi koji ne budu poslušali i nastavili trgovinu s Iranom nakon roka 4. studenog “neće moći poslovati s Sjedinjenim Državama”.

Unatoč prijetnjama koje je izrazio Washington, mnoge su se zemlje odbile pokloniti Trumpovom zahtjevu da prekinu veze s Iranom.

Dok Europska unija provodi takozvani Statut blokiranja kako bi zaštitila svoje tvrtke koje djeluju u Iranu od američkih sankcija, Njemačka, potpisnica Zajedničkog opsežnog plana djelovanja (JCPOA), je kritizirala američki pristup.

“Još uvijek smatramo da je greška odustati od nuklearnog sporazuma s Iranom” – upozorio je ministar vanjskih poslova Heiko Maas. “Svatko u nadi za “promjenom režima” mora zapamtiti da sve što slijedi bi moglo prouzročiti mnogo veće probleme, a izoliranje Irana moglo bi potaknuti radikalne i fundamentalističke snage. Kaos u Iranu – kao što smo doživjeli u Iraku ili Libiji – još bi više mogao destabilizirati već pogođeno područje”.

Iako je Trump nedavno ponudio da održi razgovore s iranskim vodstvom kako bi smanjio napetosti, Teheran je na to gledao kao na PR štos i pokušaj produbljivanja podjele između iranskog naroda i države.

“Zamislite vjerojatnu mogućnost pregovaranja sada, kako se SAD-u može vjerovati da će, nakon što postigne sporazum, ostati predan svom vlastitom sporazumu?” – izjavio je iranski ministar vanjskih poslova Mohammad Javad Zarif. “Amerikanci nikad nisu bili iskreni, a Trumpov potez i primjedbe bili su samo predstava za javnost.”
 
NoviSvjetskiPoredak.com

Filed under: MEDIJI, NOVAC · Tags: , , , ,