Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » MEDIJI » ‘BALKANCI NE RAZLIKUJU ISTINITE INFORMACIJE OD LAŽNIH’: Amerika pokreće informacijski rat protiv Rusije u Makedoniji

‘BALKANCI NE RAZLIKUJU ISTINITE INFORMACIJE OD LAŽNIH’: Amerika pokreće informacijski rat protiv Rusije u Makedoniji

makedonija-prosvjedEksperti navode da su neosnovane optužbe protiv Moskve sve češće motiv za dobijanje financija, a da je pravi cilj USAID stvaranje „sustava propagande“ na Balkanu

Američka vladina agencija za međunarodni razvoj (USAID) spremna je izdvojiti pet milijuna dolara za povećanje „medijske pismenosti“ makedonskog stanovništva i obučavanje lokalnih novinara

U dokumentu USAID navedeno je da će SAD pomoći Makedoncima da nauče „razlikovati vjerodostojne informacije od lažnih“

Razlog za pokretanje novog projekta je, kako je navedeno, „širenje dezinformacija“ u regiji, koje, prema mišljenju Washingtona, navodno potiče Rusija.

Eksperti navode da su neosnovane optužbe protiv Moskve sve češće motiv za dobijanje financija, a da je pravi cilj USAID stvaranje „sustava propagande“ na Balkanu.

„Posljednjih godina u Makedoniji je intenzivirana djelatnost širenja dezinformacija. Uzor za takvu kampanju, koju vjerojatno podržava Rusija, jesu napori nedemokratskih režima u drugim zemljama u regiji. Tijekom prethodne vlasti, dezinformacijske kampanje u Makedoniji postale su uobičajena pojava, rasplamsale su pogubnu podjeljenost u društvu i izazvale sveopću zbunjenost i razočaranje u demokratske procese i vrijednosti u cjelini“, navedeno je u američkom dokumentu.

Prema ocjeni USAID, dezinformacijske kampanje se nastavljaju na Balkanu i u 2018. godini, zbog čega je nužno da se realizira novi projekt za jačanje medijske pismenosti makedonskog stanovništva.

„Europski savjet za međunarodne odnose očekuje da će 2018. godine početi ’nova ruska kampanja‘ usmjerena na zemlje Balkanskog poluotoka“, navedeno je u dokumentu.

Stanovništvo tih zemalja, prema navodima USAID, nije osposobljeno da razlikuje istinite informacije od lažnih.

Neosnovane optužbe na račun Rusije sve češće se na Zapadu koriste za dobijanje novca u okviru raznih programa, navodi zamjenik direktora Instituta za strateška istraživanja i prognoze Nikita Danjuk.

„Ovakve optužbe su sada glavni misaoni obrazac na Zapadu. One su dJelotvorne u okviru informacijskog prostora postistine, lažnih vesti, u kojima nisu važne činjenice, argumenti i dokazi, nego novost zaodjenuta u određenu emocionalnu formu. Na primjer, tako je bilo prilikom rušenja malezijskog aviona, prilikom trovanja obitelji Skripal, isti mehanizam je korišten i prilikom izvještavanja o navodnom miješanju ruskih hakera u izborni proces u SAD. Uz pomoć ove postistine ne samo da se druga zemlja može optužiti za nešto što nije učinila, nego mogu i da se realiziraju programi i da se za njih dobije ozbiljno financiranje“ – naveo je Danjuk.

On je naglasio da SAD često koriste razne istraživačke organizacije za promoviranje tema koje su od interesa za Washington.

„Sjedinjene Američke Države su glavne u diktiranju mode korištenja raznih centara i nekomercijalnih organizacija. To je ona zemlja koja koristi institucije mekane moći. Uz pomoć financiranja oni mogu predlagati kakva istraživanja trebaju biti, kakve trebaju biti ključne ideje tih istraživanja“ – naglasio je Danjuk.

Važno je navesti da, na osnovu materijala, realizacija projekta odgovara vanjskopolitičkim ciljevima SAD za ubrzanje napretka, kada je riječ o stupanju Makedonije u Europsku uniju i NATO.

Projekt USAID obuhvata četiri pravca, čiji je cilj, službeno, „smanjenje podložnosti političkoj manipulaciji“.

„To se može postići povećanjem kvalitete javnih informacija i nivoa medijske pismenosti stanovništva, jačanjem privatne inicijative u medijskoj sferi, kao i jačanjem slobode govora“, navedeno je u dokumentu.

Kvaliteta informacija dostupnih široj javnosti u Makedoniji ocjenjivat će organizacije koje se financiraju iz budžeta SAD.

Medijska pismenost stanovništva bivše jugoslovenske republike gradit će se uz pomoć formalnih i neformalnih edukativnih programa i treninga za otkrivanje dezinformacija u medijima.

SAD će se posvetiti i podršci „nezavisnim novinarima“ koji će stvarati nove, komercijalno isplative informacijske platforme u zemlji.

Prema mišljenju rukovoditelja Centra za europska istraživanja Oksane Petrovske, realizacijom novog medijskog projekta Washington pokušava stvoriti svoj sustav propagande u Makedoniji, radi ubrzavanja procesa ulaska bivše jugoslavenske republike u NATO.

„To je nastavak kampanje SAD i EU za demonizaciju Rusije. Sada su obratili pažnju na Makedoniju, jer je ona u ovom trenutku više od svih na Zapadnom Balkanu na putu ka Europskoj uniji i NATO-u. Za Washingotn i Bruxelles je najvažnije da nastave ove procese, pošto se nakon dolaska premijera Zaeva na vlast sve preokrenulo onako kako su željeli SAD i EU. Međutim, treba primjetiti da znatan dio stanovništva gleda na drugu stranu, društvo je podijeljeno“ – navela je Petrovska.

Petrovska također smatra da Sjedinjene Američke Države, uz pomoć USAID, pokušavaju „ukinuti drugo gledište“.

„Riječ je o tome da se izoliraju mediji koji predstavljaju drugo gledište, da se predstave vlastite činjenice, podaci, propaganda, a da se novinari obrade tako da pišu upravo ono što je potrebno. Prirodno, objektivnosti tu nema mjesta, zbog toga što je takav pristup sam po sebi subjektivan. Objektivnost postoji samo kada ima raznih gledišta i raznih pristupa. A u ovom slučaju, očigledno je glavna ideja da sve informacije koje stižu iz Rusije nisu istinite, sve se radi sa ciljem da se nanese šteta, zlo tim zemljama. Nema tu objektivnosti“ – naglasila je Petrovska.

Prije godinu dana Centar za istraživanje organiziranog kriminala i korupcije, koji novac dobija od State departmenta SAD-a i milijardera George Sorosa, optužio je Rusiju da se pokušava miješati u unutarnje poslove Makedonije širenjem „informacija i dezinformacija“.

Ranije u srpnju Velika Britanija je upozorila na rizik od miješanja Rusije u makedonski referendum o promeni naziva te zemlje. U izvještaju Vanjskopolitičkog komiteta Donjeg doma Parlamenta Velike Britanije navedeno je da bi Moskva „mogla pokušati spriječiti ratifikaciju sporazuma“ Grčke i Makedonije, koji će omogućiti bivšoj jugoslovenskoj republici da stupi u NATO“.

U lipnju ove godine ministar vanjskih poslova Rusije Sergej Lavrov izjavio je da se Rusija zalaže za rješavanje pitanja o promjeni naziva Makedonije bez miješanja izvana.

„Uvijek smo naglašavali da se zalažemo za pronalaženje dogovora o ovom problemu bez miješanja iz vana, bez utvrđivanja nekakvih umjetno stvorenih uvjeta i rekli smo da ćemo podržati odluku koja će biti u skladu s interesima Grčke i Makedonije i koja će se zasnivati na širokoj javnoj podršci“ – rekao je šef ruske diplomacije.
 
(sputniknews.com)

Filed under: MEDIJI · Tags: , , , , , , ,