Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » SVIJET U RATU » AMERIČKI GENERAL UPOZORIO: Rusija i Kina ‘ne mogu biti naši prijatelji, sve dok razvijaju hipersonično oružje’

AMERIČKI GENERAL UPOZORIO: Rusija i Kina ‘ne mogu biti naši prijatelji, sve dok razvijaju hipersonično oružje’

rusija-kina-raketaSamo Amerika ima pravo razvijati razne vrste oružja, i imati monopol nad time

Rusija i Kina ne ispunjavaju uvjete za prijateljstvo sa Sjedinjenim Američkim Državama, jer dvije države razvijaju hipersonično oružje za koje SAD nema obranu, izjavio je jedan od glavnih američkih generala.

“Ne možete ih zvati (Rusiju i Kinu) našim prijateljima ako gradite oružje koje može uništiti Sjedinjene Američke Države, pa stoga moramo razvijati sposobnost da odgovorimo” – izjavio je zapovjednik Ratnog zrakoplovstva John Hyten Američkog strateškog zapovjedništva na Simpoziju svemirske i raketne obrane u Huntsville u Alabami.

Hyten je nastavio uvjeravati publiku da Pentagon ima blizu desetak programa usmjerenih na razvoj i obranu od hipersoničnog oružja.

Također je izrazio žaljenje što SAD nisu počele raditi na takvim sustavima oružja “prije pet godina ili prije deset godina, jer tada ne bismo bili zabrinuti”.

Opći komentari podudaraju se s tvrdnjom Pekinga da je uspješno testirala svoj prvi hipersonični zrakoplov. Hipersonično oružje ili zrakoplov putuju brzinom od Mach 5 ili više, pet puta brže od brzine zvuka.

Ruski predsjednik Vladimir Putin otkrio je da je Rusija razvila niz naprednih sustava oružja, uključujući hipersonične rakete, tijekom svojeg obraćanja naciji u svibnju.

Putin je predstavio dvije inačice hipersoničnih oružanih sustava koji su već u razvoju: projektil koji se lansira iz zraka nazvan Kinzhal (“bodež” na ruskom) koji putuje brzinom od Mach 10 i ima doseg od 2.000 km (1.240 milja), i hipersonična jedrilica sa bojevim glavama koja može djelovati i iz svemira, koja može letjeti u atmosferi brzinom od preko 20 Macha.

U srpnju je ruska Federalna služba sigurnosti (FSB) rekla da je krtica otkrila tajne dosjee o najnovijem hipersoničnom oružju Rusije zapadnoj obavještajnoj službi.
 
NoviSvjetskiPoredak.com

Filed under: SVIJET U RATU · Tags: , , , , ,