Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » MEDIJI, NOVAC » PREMIJER RUSIJE: Rusija će tretirati sljedeće američke sankcije kao otvorenu deklaraciju ekonomskog rata

PREMIJER RUSIJE: Rusija će tretirati sljedeće američke sankcije kao otvorenu deklaraciju ekonomskog rata

medvedev-sankcijePremijer Dmitrij Medvedev upozorio je Sjedinjene Države da će sve sankcije usmjerene na ruske bankarske operacije i trgovine valutom tretirati kao deklaraciju gospodarskog rata i osvetiti se na bilo koji nužan način

“Ako uvedu nešto poput zabrane bankarskog poslovanja ili korištenja bilo koje valute, mi ćemo to tretirati kao deklaraciju ekonomskog rata. I morat ćemo se na to odgovoriti – ekonomski, politički ili na drugi način, ako je potrebno – rekao je Medvedev tijekom puta na područje Kamčatke.

“Naši američki prijatelji ne bi trebali pogriješiti u svezi toga” – naglasio je.

Medvedev je istaknuo da Rusija ima dugu povijest preživjelih gospodarskih ograničenja i nikada nije radila pritisak u prošlosti.

“Naša je zemlja živjela pod stalnim pritiskom kroz sankcije posljednjih stotinu godina” – kazao je Medvedev, optužujući Sjedinjene Države i njezine saveznike da provode sankcije kako bi potkopali globalnu konkurenciju. “Ništa se nije promijenilo.”

Premijer je kazao kako bi ciljanje ruskog izvoza plina u Europi Washington želio progurati svoje LNG pošiljke na kontinent. “To je apsolutno netržišna mjera protiv konkurencije koja je usmjerena na gušenje naših mogućnosti.”

Medvedev je istaknuo kako SAD istodobno nameću carine Kini. “Kinezi, očito, to ne vole. Nitko to ne voli. A naš je cilj oduprijeti se svim tim mjerama.”

Američki State Department objavio je u srijedu novi krug sankcija usmjerenih na ruski izvoz elektronike i ostale opreme pod kontrolom nacionalne sigurnosti koja će stupiti na snagu 22. kolovoza.

Navedeno obrazloženje iza najnovijih sankcija su optužbe protiv Rusije zbog trovanja Sergeja i Julije Škripala u ožujku, za koje su Velika Britanija i njezini saveznici optužili Moskvu bez odgovarajuće istrage i bez ikakvih dokaza.

Washington je naknadno optužio Moskvu da je prekršila međunarodni zakon iz 1991. protiv kemijskog i biološkog ratovanja.

Kremlj je više puta odbacio optužbe, dok vlasti u Velikoj Britaniji nisu pružile dokaze o uključenosti Rusije u slučaj. Nadalje, Moskva je uklonila sve zalihe svojih kemijskog oružja prema međunarodnim obvezama, za razliku od SAD-a, koji još uvijek mora provesti svoju obvezu.

Dok je Rusija zadržala pravo na odmazdu protiv novih trgovinskih ograničenja, SAD su zaprijetile intenziviranjem sankcija u roku od tri mjeseca, potencijalno prekidanjem gotovo svih izvoza i uvoza te zabrane ruskom zrakoplovnom prijevozniku Aeroflot letove u SAD.

Kako bi izbjegao daljnji pritisak, Washington zahtijeva da Moskva prizna i pruži “pouzdana uvjeravanja” da Rusija neće ubuduće koristiti kemijsko oružje.

SAD također nastoji provesti “inspekcije na licu mjesta” navodnih postrojenja za kemijsku proizvodnju, koje je Rusija već zatvorila.
 
NoviSvjetskiPoredak.com

Filed under: MEDIJI, NOVAC · Tags: , , , , , , , ,