Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » MEDIJI » NOVI PAKISTANSKI PREMIJER PORUČIO VELIKOJ BRITANIJI: ‘Vratite nam opljačkani novac!’

NOVI PAKISTANSKI PREMIJER PORUČIO VELIKOJ BRITANIJI: ‘Vratite nam opljačkani novac!’

pakistan-premijerImran Khan, novoizabrani pakistanski premijer, izjavio je kako bi Britanija trebala vratiti opljackani novac njegovoj zemlji kojeg navodno gomilaju korumpirani pakistanski političari u Londonu

Bivši profesionalni igrač kriketa iskoristio je svoj prvi sastanak s britanskim dužnosnicima od njegove pobjede na izborima, kako bi priopćio Velikoj Britaniji da želi osigurati povratak opljačkanog “opranog novca” njegovoj zemlji, javlja Telegraph.

Na sastanku s Thomasom Drewom, visokim povjerenikom Velike Britanije u Pakistanu, Khan je rekao da je to “naša čvrsta odluka da vratimo našoj zemlji novac koji se pere u Velikoj Britaniji”.

Khan se okomio na britanske moćnike kroz populističku antikorupcijsku politiku i nije se suzdržavao na establišment u Pakistanu.

Kritizirao je političku klasu za iskorištavanje novca ključnih institucija javnog sektora i ugovora prije nego što su trasferirali svoje bogatstvo u inozemstvo.

Pitanje izvlačenja bogatstva i slanje u inozemstvo dominira politikom Pakistana otkad su zloglasni “Panamski Papiri” iscurili u javnost i koji su povezali obitelj bivšeg pakinstanskog premijera Nawaz Sharifa i offshore tvrtke. Sharif je naknadno osuđen na kaznu zatvora u trajanju od 10 godina zbog korupcijskih afera koje se odnose na kupnju stanova u Londonu.

Bogatstvo nekretnina stečeno preko offshore tvrtki u slabo reguliranim jurisdikcijama odavno je omiljeni način sakrivanja ilegalnog bogatstva za ljubitelje kleptokrata i članova mafije.

Novo britansko antikorupcijsko zakonodavstvo, stvoreno za progon oligarha i međunarodnih kriminalaca, moglo bi iskoristiti zakone da bi zamrznula ili oduzela imovinu ukoliko postoje dokazi da je kupljena ilegalnim ili neidentificiranim bogatstvom.

Glasnogovornik britanskog Visokog povjerenstva izjavio je: “Borba protiv korupcije je prioritet Ujedinjenog Kraljevstva i nastavit ćemo surađivati ​sa Pakistanom po tom pitanju”.

Rekao je da Britanija ima snažne zakone “za oporavak kriminalne imovine, gdje postoje dokazi za to”.
 
NoviSvjetskiPoredak.com

Filed under: MEDIJI · Tags: , , , , ,