Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » MEDIJI » Šerijatski zakon prvi put u povijesti primjenjen na britanskom sudu u brakorazvodnoj parnici

Šerijatski zakon prvi put u povijesti primjenjen na britanskom sudu u brakorazvodnoj parnici

britanija-sudBritanski sud je po prvi puta priznao šerijatski zakon nakon što je sudac donio presudu u slučaju razvoda koji bi mogao imati dalekosežne učinke na islamske brakove u Velikoj Britaniji

U slučaju između supružnika Nasreen Akhtar i Mohammed Shabaz Khana, Visoki je sud presudio da se njihova bračna islamska vjera – nikah – priznaje u britanskom bračnom zakonu unatoč tome što ne postoji nikakav pravni presedan za njegovo prepoznavanje, piše britanski Telegraph.

Akhtar će kasnije moći podnijeti svoj slučaj pred sudom u slučaju razvoda, gdje može potraživati​ udio imovine iz njezina braka s Khanom. To ne bi mogla učiniti bez presude Vrhovnog suda.

Khan je u početku nastojao blokirati žalbenu prijavu za razvodom na sudu u Ujedinjenom Kraljevstvu, tvrdeći kako brak, koji započeo 1998. godine, nije legalan.

Sudac Williams je izjavio da je brak nevažeći prema odjeljku 11 Zakona o matrimonialnim uzrocima iz 1973. godine, jer je “ušao u nepridržavanje određenih uvjeta za formiranje braka. Stoga brak nije legalan i žena ima pravo na dekret ništavosti.”

Rješenje bi moglo imati značajne implikacije za šerijatski zakon, posebice onih poput Akhtara i Kana koji se žene pod islamskim zakonom, a ne britanskim zakonom.

Ako se slijedi presedan Akhtarovog slučaju, to bi moglo omogućiti lakše razvode i podijeliti imovinu muža u sličnim situacijama.

Izvještaj Ministarstva unutarnjih poslova, kojeg je naručila premijerka Theresa May, utvrdio je da žene koje se udaju pod šerijatskim zakonom često nisu svjesne da nemaju pravnu zaštitu prema britanskom zakonu.
 
NoviSvjetskiPoredak.com

Filed under: MEDIJI · Tags: , , , ,