Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » ZDRAVLJE I MEDICINA » VAŠA ČETKICA ZA ZUBE IMA VIŠE BAKTERIJA OD VAŠE WC ŠKOLJKE

VAŠA ČETKICA ZA ZUBE IMA VIŠE BAKTERIJA OD VAŠE WC ŠKOLJKE

cetkiza-zubiVaša četkica za zube mogla bi biti prljavija od vaše WC školjke

Infografika kupaonskih dizajera kupaonice navodi da WC školjka može sadržavati više od pola milijuna bakterija po kvadratnom centimetru.

Međutim, četkica za zube može sadržavati 50.000 bakterija po kvadratnom centimetru, izvještava DailyMail.co.uk.

Četka jedne četkice za zube mogu sadržavati milijune mikroorganizama. Neki su bezopasni, ali drugi mogu biti štetni za vaše zdravlje.

Prema istraživanju iz 2012. godine koju je objavio časopis Nursing Research and Practice, držanje zubnih četkica ključno je za preživljavanje bakterija.

Većina kupaonice dizajnirana je na takav način da je WC blizu umivaonika, gdje se većina četkica za zube čuva. Svaki put kad se WC otvori otvorenog poklopca, bakterije se oslobađaju u zrak.

Bakterije iz fekalne materije mogu uključivati Escherichiu coli ili E. coli, bakterija koja je najčešće povezana s gastrointestinalnim bolestima.

Bakterije odgovorne za propadanje zubi, Streptococcus mutans, također mogu živjeti na zubnoj četkici, kaže Erin McCarthy sa portala MentalFloss.com.

Ostale značajne bakterije koje bi mogle živjeti na vašoj četkici za zube uključuju one povezane s propadanjem zuba i karijesom, a to su Lactobacillusom i Pseudomonasom, bakterije koje uzrokuju infekcije oka.

Vaša četkica za zube čak može imati viruse, kao što je tipa herpes simplex kojeg su nekada nazivali “oralnim herpesom”.

Drugi virus, Human papillomavirus (HPV), povezan je s oralnim karcinomom, rakom grlića maternice i rakom jednjaka. Svaki put kad perete zube, možete riskirati da raširite oko usta i na zubno meso.

Unatoč svim tim potencijalnim zdravstvenim opasnostima na vašoj četkici za zube, jednostavna higijenska praksa i navike mogu smanjiti vaše šanse za prijenos tih mikroorganizama sa četkice u vaše tijelo.

Četkica za zube koja je pretjerano istrošena bi se trebala baciti i zamijeniti. American Dental Association (ADA) preporučuje zamjenu četkice svaka tri ili četiri mjeseca, ali možete to učiniti i prije, ako četkica počinje pokazivati znakove trošenja.

Čuvanje četkice također igra veliku ulogu u održavanju vaše četkice za zube sigurnom za upotrebu. Trebali biste držati četkicu za zube daleko od WC-a i održavati čistim držač za četkicu, onaj koja drži vašu četkicu za zube uspravnom umjesto da ona leži.

Vlažna četkica za zube potiču rast bakterija. OnHealth.com navodi da biste trebali dopustiti da se četkica za zube temeljito osuši između četkanja. Ako više četkica za zube zauzima isti držač četkica za zube, pazite da se četkice drže odvojeno kako bi se spriječile šanse za unakrsno onečiste.

Nikad ne posuđujte četkice za zube jer to može rezultirati razmjenom tjelesnih tekućina i mikroorganizama, stavljajući vas pod rizik od infekcije.

Zatvaranje poklopca WC-a prije ispiranja je jedan od načina za smanjenje šansi da vaša četkice za zube dobije E. coli. Pranje ruku prije ispiranja WC-a i prije korištenja četkice je još jedna dobra praksa. Pažljivo ispiranje četkice za zube nakon upotrebe uklanja sve preostale ostatke hrane i paste za zube.

Zapamtite koju vrstu četkice za zube koristite. Dr. Maria Geisinger, pomoćnica profesora i parodontologinja na Sveučilištu Alabama u Birminghamu, kaže da su četkice za zube s čistim ili lakšim vlaknima bolje od onih u boji.

Zubne četkice sa čistim vlaknima zadržavaju do 50 posto manje bakterija. Geisinger također preporučuje upotrebu četkica za zube sa čvrstim plastičnim ručkama, budući da imaju manje prostora za bakterije.

Izvrsna oralna njega također pomaže. “Bakterije uzrokuju bolesti desni, propadanje i loš zadah”, napominje Kimberly Harms, stomatolog i potrošački savjetnik za ADA. Ispiranje usta prirodnom antiseptičkom otopinom prije nego što četkate zube može eliminirati većinu bakterija koja ostaju u ustima prije nego što dođu do vaše četkice za zube.
 
NoviSvjetskiPoredak.com

Filed under: ZDRAVLJE I MEDICINA · Tags: , , , , , , ,